Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Cocktailguiden guidar: Aperitif eller Bitter – vad är skillnaden?

1 Juli 2024

Artikel

Cocktailguiden guidar: Aperitif eller Bitter – vad är skillnaden?

Aperitivo-kulturen uppstod i norra Italien i slutet av 1800-talet. ”Fare un'aperitivo” innebär att man dricker ett glas tillsammans med lite snacks som oftast är inkluderat i priset. Drycken då? Jo, inte helt sällan något bittert. Men vad är egentligen en ”aperitivo/aperitif” eller en ”bitter” och vad skiljer dem åt? Här kommer en snabbguide till de vanligaste italienska sorterna på svenska marknaden.

Cocktailguiden guidar: Aperitif eller Bitter – vad är skillnaden?

Men först lite fakta: Många aperitivos och bitters är rödfärgade vin- eller spritbaserade produkter. De har smaksatts med citrus, örter, kryddor och rötter och är söta i smaken. I allmänhet är aperitivos vinbaserade och har lägre alkoholhalt. Bitters är oftast spritbaserade, alkoholstarkare och bittrare. Gränsdragningen är emellertid inte solklar.

 

Aperol …

… skapades 1919 i Padua av Luigi och Silvio Barbieri. Den slog igenom efter andra världskriget. I början av 2000-talet sålde familjen Barbieri varumärket och receptet till Campari som gjorde drycken enormt populär som ingrediens i Aperol Spritz. Receptet är hemligt men rabarber, gentiana och bitter apelsin lär finnas bland ingredienserna. Aperol har låg alkoholhalt, 11 procent, och räknas som aperitivo.

Campari …

… är en klassiker skapad av Gaspare Campari 1860 i Novara i Piemonte. Djup, fyllig smak med hela 25 procent alkohol gör drycken god att dricka ren med isbitar eller tillsammans med sodavatten eller juice. Receptet är förstås hemligt men malört ger bitterhet, medan småcitrus som chinotto ger både bittra inslag och god fruktighet. Fram till 2006 färgades drycken med naturligt ämne från sköldlöss, men numera används annat färgämne. Negroni är en klassisk drink som innehåller campari.

Averna …

… är en bitter från Sicilien. Receptet skapades av Salvatore Averna 1868 men ingår idag i Campari-gruppen. Salvatore lär ha utgått från ett recept han fick av en munk i hemstaden och skapade sin bitter främst för att bjuda gäster på i sitt hem. Sonen Francesco gjorde sedan drycken kommersiell och tilldelades hovleverantörstitel av Victor Emmanuel III. Örter, rötter och citrus lakar ur smak i en bassprit innan socker tillsätts. Det, tillsammans med en alkoholhalt på hela 29 procent, gör att den dricks både före och efter maten.

Ramazzotti …

… grundades i Milano 1815 vilket gör den till den äldsta i bitter-gänget. Ausano Ramazzotti provade sig fram med spritbas, socker och olika smaksättare. Han landade i hela 33 stycken. Receptet är förstås hemligt men rabarber, citrus, gentiana och stjärnanis är några av ingredienserna. Före eller efter maten, eller egentligen när som helst på dagen, dricks 30-procentliga Ramazzotti. Ägare är numera Pernod Ricard.

Cynar …

… lanserades på 1950-talet och har fått sitt namn efter kronärtskockan (Cynara scolymus) som är en av de 13-talet smaksättarna i drycken. Cynar ingår i Campari-gruppen och tillverkas förutom i Italien bland annat i Brasilien och Argentina där den är mycket populär. Med sin mörka färg och djupa smak dricks denna aperitivo lika ofta efter som före maten. Den har ”bara” 16,5 procent alkohol.

Fernet Branca …

… skapades i Milano av Bernardino Branca 1845. Från början lär denna 39 procent starka, spritbaserade bitter ha använts som magmedicin. Med sina 27 smaksättare, fatlagring och bara en tiondel så mycket socker som exempelvis aperol eller campari, blir användningsområdet helt annat. Fernet dricks vanligen som den är, efter maten.

Liknande nyheter

Spritz – orange framgångssaga med historia
Artikel

Spritz – orange framgångssaga med historia

Sugen på en spritz när värmen äntligen är på väg? Ja, faktum är att folk varit sugna på denna blandade vindrink i ett par hundra år. Och ursprunget lär vara nuvarande Italien.

Upptäck 5 italienska drinkar
Artikel

Upptäck 5 italienska drinkar

Vi tipsar om fem klassiska, italienska drycker som kommer att föra dig på en smakresa genom de pittoreska landskapen.

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit
Artikel

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit

När sommarens hetta sveper över oss är det få drycker som är lika läskande som en Spritzer. Här ger vi dig fem skäl till varför Spritzer är sommarens bästa val, följt av fem läckra recept som du kan prova hemma.