Meny
Hem / Spritz – orange framgångssaga med historia

24 April 2024

Artikel

Spritz – orange framgångssaga med historia

Sugen på en spritz när värmen äntligen är på väg? Ja, faktum är att folk varit sugna på denna blandade vindrink i ett par hundra år. Och ursprunget lär vara nuvarande Italien.

Spritz – orange framgångssaga med historia

I början av 1800-talet, innan Italien enats, styrde det Habsburgska riket över Veneto, regionen norr om Venedig. Där drack soldaterna och handelsmännen från nordligare trakter lokalt vin på tavernorna. Lokalt vin som både var fylligare och alkoholstarkare än de var vana vid. Att därför be servitören om en skvätt vatten (ein spritz) i vinet var inga konstigheter. Oftast var vinet på den här tiden lätt bubblande medan det tillsatta vattnet var stilla.

Bitter blandas i

I början av 1900-talet blev det på modet att även blanda in lite bitter i drinken. Bitter kallas de starkt färgade alkoholhaltiga drycker som smaksatts med mängder av örter som, som namnet antyder, har en tydligt bitter smak. Drycken dracks vanligtvis med vatten men att även blanda med vin blev alltså sakta men säkert än mer populärt.

… och prosecco

Under andra halvan av 1900-talet blev det allt vanligare att blanda det bubbliga vinet prosecco med Aperitivo Select, en bitter från Venedig. Även Campari, Cynar och Aperolfunkade som ingredienser ihop med prosecco och det hela avslutades med ”spritz”, alltså en skvätt vatten. Vattnet var nu oftast bubbligt. Denna ”venetianska spritz” blev en vedertagen drink före maten.

Kan betyda många saker

Is och en apelsinskiva alternativt en grön oliv är de vanligaste garnityren till en venetiansk spritz. Faktum är dock att det finns många varianter och inget specifikt originalrecept på själva drinken. Beställningen ”spritz” eller ”spritzer” kan dessutom betyda olika saker på olika platser. I den tysktalande delen av Europa är det vanligtvis en förkortning av ”Gespritzter Wein”, alltså stilla vin med bubbelvatten i. I Ungern finns massor av varianter av detta, med olika namn beroende på relationen mellan vin och vatten.

Aperol spritz

Mest känd av alla spritz-drinkar är numera den klart orangea Aperol Spritz. Aperol, en bitter skapad 1919 i Padua av Luigi och Silvio Barbieri, tog lite tid på sig att bli populär. Efter andra världskriget slog den igenom och i början av 2000-talet sålde familjen Barbieri varumärket och receptet till Campari. Receptet är hemligt men rabarber, gentiana och bitter apelsin lär finnas bland ingredienserna. Drinken Aperol Spritz skapades redan på 1950-talet men det var när Campari tog över och började marknadsföra den som drinken till slut kunde nå dagens enorma popularitet.

 

Klassisk Aperol Spritz

Ingredienser:
3 delar mousserande vin
2 delar Aperol
1 del sodavatten

Gör så här:
1. Fyll ett stort glas med rikligt med is. Häll upp mousserande vin och Aperol.
2. Toppa med sodavatten.
3. Garnera med en apelsinklyfta.

Liknande nyheter

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit
Artikel

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit

När sommarens hetta sveper över oss är det få drycker som är lika läskande som en Spritzer. Här ger vi dig fem skäl till varför Spritzer är sommarens bästa val, följt av fem läckra recept som du kan prova hemma.

Upptäck 5 italienska drinkar
Artikel

Upptäck 5 italienska drinkar

Vi tipsar om fem klassiska, italienska drycker som kommer att föra dig på en smakresa genom de pittoreska landskapen.

Limoncello DiCapri lanserar en crema
Pressrelease

Limoncello DiCapri lanserar en crema

Den 4 mars släpper släpps Limoncello DiCapri Crema i beställningssortiment.

Bombardino – påsklikören som är världens godaste after ski-drink
Artikel

Bombardino – påsklikören som är världens godaste after ski-drink

Den som någon gång åkt skidor i italienska alperna har förmodligen stött på den. Bombardino. Serverad varm är det en av världens godaste – och sötaste – drinkar.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA