Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Cocktail, long drink eller grogg – vad är skillnaden?

5 Juni 2024

Artikel

Cocktail, long drink eller grogg – vad är skillnaden?

En drink är en drink, eller? Nja, rätt ska vara rätt och när du beställer något gott att dricka i baren nästa gång gäller det att inte gå vilse i terminologin. Här kommer därför Cocktailguidens lathund med några goda drinktips.

Cocktail, long drink eller grogg – vad är skillnaden?

Cocktail

Om var själva ordet kommer från tvista de lärda, så det lämnar vi därhän. Med en cocktail menas vanligtvis en drink med två eller fler alkoholdrycker som ingredienser. Den är vanligtvis – men inte alltid – alkoholstark och ”kort”, det vill säga serverad i ett mindre glas. Alkoholfria cocktails förekommer också.

Typiska cocktails:

Manhattan (klicka för recept)

Cosmopolitan (klicka för recept)

Long drink/High ball

Skillnaden mot cocktail är storleken. En long drink/high ball blandas ofta av en eller flera spritdrycker och en eller flera alkoholfria juicer eller läskedrycker. Därför är den vanligtvis svagare än en cocktail. Begreppet high ball tros eventuellt komma från gammeldags järnvägssemaforer. När en rund platta höjdes upp på stolpen visades att allt var klart – att det var ok att åka. Kanske tyckte man att den alkoholsvaga drinken därför passade i namnet.

Typiska long drinks/high ball:

Moscow Mule (klicka för recept)

Sea Breeze (klicka för recept)


Grogg

Lär komma från engelskans “grog”. Ett ord som i sin tur antas komma från en amiral som gick omkring i grogram-rock och därför kallades ”The old Grog”. Han lät blanda ut besättningens rom med vatten för att minska risken för sjöfylla. Idag är en grogg vanligtvis en spritdryck blandad med läsk, juice eller sodavatten. Groggvirke är ingredienserna groggen byggs av, men numera används begreppet oftast för de alkoholfria delarna.

Typiska groggar:

Cuba Libre (klicka för recept)

Gin & Tonic (klicka för recept)

Liknande nyheter

Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?
Artikel

Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?

Förväxla inte brandy med konjak. Varför inte? Jo, för det vore ungefär samma sak som att kalla mousserande vin från Italien för champagne. Låt oss nu gräva lite mer och bekanta oss med en av världens mest klassiska spritdrycker. Hur smakar konjak, hur tillverkar man den och vad i hela friden har den franska drycken med Holland att göra?

Allt du vill veta om den rosa ginen
Artikel

Allt du vill veta om den rosa ginen

Rosa gin har kommit för att stanna. Men hur blir ginen rosa? Och kan verkligen vad som helst kallas gin? Cocktailguiden reder ut begreppen.

Ny lansering – PREP´D Cocktails Tom Collins
Pressrelease

Ny lansering – PREP´D Cocktails Tom Collins

Nu lanseras PREP´D Cocktails, Tom Collins, i systembolagets beställningssortiment. Första Tom Collins på Bag in Box!

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”
Artikel

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”

När Cocktailguiden ringer Bella Porcile är hon i Mexiko, några timmar från Mexico City. Här har hon tillbringat vintrarna de senaste åren, och snart bär det av tillbaka till Sverige igen. Till den svenska naturen som hon så gärna använder i sina uppskattade cocktails