Meny
Hem / Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”

11 Mars 2024

Artikel

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”

När Cocktailguiden ringer Bella Porcile är hon i Mexiko, några timmar från Mexico City. Här har hon tillbringat vintrarna de senaste åren, och snart bär det av tillbaka till Sverige igen. Till den svenska naturen som hon så gärna använder i sina uppskattade cocktails

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”


Vad är det som för dig till Mexiko?

 Jag har vänner som bor här. När de flyttade hit åkte jag och hälsade på, sedan har det blivit så att jag åker hit varje vinter. Det är ett färgstarkt land med härliga människor. Men snart åker jag hem och jobbar igen.
 

Som ung tjej kom du in i restaurangbranschen tidigt eftersom din pappa drev restaurang. Hur har branschen förändrats under åren tycker du?

 Ja, jag var nog inte mer än 15 när jag stod i en bar första gången. Sedan dess har jag gått igenom några hårda arbetsplatser. Det var ju vanligt då, att jargongen förstörde för en istället för att lyfta en. Men det gjorde mig starkare, tuffare, jag vägrade låta andra trycka ner mig. Jag tycker att det är viktigt att ta hand om varandra och stötta, och där har branschen blivit bättre. Nu lyfter vi kvinnor på olika sätt. Dessutom gjordes en rensning i och med Metoo. Det blev en generationsväxling som banade väg för nya människor. Jag tror också att gästerna märker om folk inte trivs på sin arbetsplats, då går de inte dit.
 

Bartenderyrket då, hur har det förändrats?

 Det är mer fokus på kvalitet nu. Medvetenheten har höjts och bartenders har nästan fått samma höga status som kockar har. Du gillar att använda naturens råvaror när du blandar dina drinkar.
 

Vad kom först – friluftsintresset eller nyfikenheten på ätbara växter?

 Jag var i London och arbetade fyra år. Sedan hamnade jag i Åre där jag stortrivdes och var kvar 15 säsonger. Jag märkte att jag älskar bergen och fjälluften och trivs med lugnet som kontrast mot bartenderlivet. Men framförallt gillar jag smaker. Att precis som kockar gör försöka hitta det lokala som finns runt hörnet. När jag går ut i skogen kan jag inte titta ner utan att plocka något. Jag gör det överallt, oavsett om jag befinner mig i fjällen, på Gotland eller i Mexiko. Men jag var inget friluftsbarn så det är nog snarare råvarorna som tagit mig ut i naturen än tvärtom.
 

Hur kom du på att du skulle skriva din drinkbok, Vilda Drinkar?

 Jag jobbade på Ulvön när mitt riktiga ”foraging”-intresse uppstod, alltså att leta ätbara saker i naturen och samla. Jag lärde känna en av gästerna där jag arbetade, som var chef för Naturkompaniet. Han ville se en coffee-table-bok med mina drinkar. Jag tyckte det var en bra idé och kontaktade några förlag. Ett av dem nappade och sedan gick det snabbt.
 

Och om du skulle ge några tips till hemmabartendern?

 Se till att ha mycket is hemma. Gör egen genom att frysa in blommor och bär så blir det vackert. Kolla upp vad som är okej att plocka och gå ut och leta upp allt som är ätbart. En del kan vara ingredienser, annat kan du pynta drinkarna med. Mycket kan torkas eller frysas så att du kan använda
det senare. Kom ihåg att receptet är grunden, sedan kan du variera som du vill.


Har du någon favorit bland dina drinkar?

 Ja, det är min viol och lavendel-margarita. En vacker, lila drink som jag gör av lavendelinfuserad tequila, lavendelsockerlag, viollikör och citronjuice. Jag klarnar drinken genom att blanda den med mjölk så att allt skär sig. Sedan filtrerar jag den helt klar. Tekniken kallas ”klarifierad milk punch” och gör att drinken håller flera månader. Så du kan ha den i kylen tills du blir sugen.
 

Bella Porcile ...
... hjälper krogar med drinkmenyer, utvecklar barer och utbildar personal. Jobbar även med olika spritmärken. Kan anlitas som bartender och gör workshops både för privatpersoner och företag med "Vilda Drinkar" som tema.

Så gör du Bellas drinkar:
Följ Mixedbybella på Instagram för mer inspiration och recept, eller köp boken Vilda Drinkar (Louise Bäckelin förlag).

Liknande nyheter

Te-älskarens 5 godaste drinkar
Artikel

Te-älskarens 5 godaste drinkar

Älskar du att mysa med en god kopp te framför brasan när det är kyligt ute? Svalkar du dig med iste under sommaren? Varför inte ta kärleken till te steget längre? Här presenterar vi fem goda drinkar med te som bas. Kalla, varma, söta, uppiggande, lyxiga och helt underbara!

Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias
Artikel

Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias

Joakim och Mattias driver tillsammans Instagramkontot @cocktaildetour och har även en blogg med samma namn. Där tipsar de om nya och bortglömda cocktailrecept, spännande flaskor, den snyggaste utrustningen och sina bästa barupplevelser. Vi fick en pratstund med duon kring deras samarbete med oss på Cocktailguiden.

Allt du vill veta om den rosa ginen
Artikel

Allt du vill veta om den rosa ginen

Rosa gin har kommit för att stanna. Men hur blir ginen rosa? Och kan verkligen vad som helst kallas gin? Cocktailguiden reder ut begreppen.

Så blandar du drinkar som ett proffs
Artikel

Så blandar du drinkar som ett proffs

Vill du kunna imponera på dina vänner med en riktigt bra drink? Vi delar med oss av tipsen som gör dig till en hemmabartender i världsklass.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA