Meny
Hem / Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?

29 Februari 2024

Artikel

Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?

Förväxla inte brandy med konjak. Varför inte? Jo, för det vore ungefär samma sak som att kalla mousserande vin från Italien för champagne. Låt oss nu gräva lite mer och bekanta oss med en av världens mest klassiska spritdrycker. Hur smakar konjak, hur tillverkar man den och vad i hela friden har den franska drycken med Holland att göra?

Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?


Vad är konjak?

Konjak, eller cognac, är fransk brandy som lagrats i minst två år på ek. Och eftersom konjak likt champagne är en ursprungsskyddad dryck får den inte kallas för konjak om den inte kommer från vinregionen med samma namn. Druvsaften som man destillerar resulterar i en spritdryck med karaktäristisk och naturlig fruktsötma, vilken skiljer sig en hel del från andra spritdrycker på spannmål.
 
Den i särklass vanligaste druvan som används är den gröna ugni blanc (trebbiano). Druvan är som skräddarsydd för konjak eftersom de syrliga, alkoholsvaga vinerna den ger visat sig vara de bästa att destillera. Colombard och folle blanche används också och är tillsammans med ugni blanc de enda tre, bland de totalt åtta druvorna som är tillåtna, som får användas i obegränsad mängd.
 
Men låt oss backa bandet lite, hur kommer det sig att man ens började att destillera vin i området Cognac?
 

Franskt brännvin med rötter i 1500-talet

Allt har en historia, så även konjak. Det började med att holländska vintillverkare som levde i Cognac under 1500-talet ville hitta ett sätt att förlänga hållbarheten på vin. Långa transporter gjorde vinerna dåliga, vilket man löste genom att först destillera dem.
 
Destillatet kallade de för brandewijn, alltså brännvin. Efter transporten kunde man tillsätta vatten – och vips hade man nu ett vin igen. Metoderna har tack och lov förfinats under de senaste 500 åren, och idag är det nog få som skulle kalla den berömda franska brandyn för något annat än just konjak.
 

Så tillverkar man konjak

När man gör konjak används enkelpanna, vilken när det kommer till just konjaktillverkning kallas för alambic charentais. Lite elegant franskt sådär. Vinet destilleras i två omgångar men får aldrig nå starkare alkoholhalt än 72 procent. Den grumliga basspriten man erhåller efter den första omgången kallas för brouilles, och efter den andra destilleringen kallas den eau-de-vie. Vid destillering separeras alkoholen från övriga ämnen, och alla smaker koncentreras.
 

Minst två år på ekfat

Lagring av konjak i minst två år innan den buteljeras är ett absolut minimum. Och självklart är det franska ekfat som gäller, ek från skogarna i Tronçais eller Limousin.
 
Under lagringen utvecklar sig konjakens smaker, och precis innan buteljering späds den till önskad styrka, som lägst 40 volymprocent.
 
Konjak klassificeras sedan efter hur lång tid den har lagrats. Till exempel betyder VSOP en lagringstid på minst fyra år, och XO, Or eller Extra betyder minst tio år på fat. Även om det, precis som för whisky, är de långlagrade flaskorna som också är de lite dyrare och exklusivare, talar många idag mer om specifika vingårdar och blandningen än antal år på fat.


Doften – en stor del av upplevelsen

En klassisk konjak utmärker sig som spritdryck genom sin naturliga och ofta komplexa fruktsötma. Den är fri från rökighet och är mjuk i sin klang. Smakvariationerna är däremot många, men några vanliga inslag är vanilj, nötter, choklad och torkad frukt. Kanske du som många andra mest intresserar dig för dryckens smak? Men när det kommer till konjak ligger faktiskt en stor del av upplevelsen i själva doften. För att njuta fullt ut, låt bli att spä ut med vatten. Konjak bubblar nämligen av lättflyktiga aromer som snabbt försvinner om du blandar ut den med vatten.
 

Supergod och populär som drinkbas

Även om konjak mest är känd som avec är den underbar att jobba med när det kommer till att blanda drinkar. Varma som kalla. Missa inte våra hetaste tips just nu.
 

Varma drinkar med konjak:

Brandy tea drink


 
Du behöver:
4–6 cl konjak
0,5 cl citronjuice
Valfri tesort
Socker eller sockerlag efter behag

Så blandar du Brandy tea drink:
1. Häll konjak, citronjuice och socker i en kopp eller ett värmetåligt högre glas.
2. Fyll upp med te.
3. Garnera med en citronskiva.Hot buttered brandy drink


 
Du behöver:
4 cl konjak
2 cl kolalikör
En råsockerbit
Hett vatten
1 tsk smör

Så blandar du Hot buttered brandy drink:
1. Lägg sockerbiten i ett glas och häll på konjak och likör.
2. Häll över hett vatten och lägg i smöret.
3. Servera med en kanelstång. Perfekt att röra om med!


Kalla drinkar med konjak:
Brandy Alexander drink


 
Du behöver:
4 cl konjak
4 cl mörk kakaolikör
4 cl grädde

Så blandar du Brandy Alexander drink:
1. Häll alla ingredienser i en shaker.
2. Fyll sedan shakern med is och skaka tills drinken är riktigt kall.
3. Sila ned i ett kylt cocktailglas.
4. Servera med lite riven choklad eller muskot på toppen.


Side car drink


 
Du behöver:
4 cl konjak
2 cl apelsinlikör
2 cl citronsaft
Socker

Så blandar du side car drink:
1. Häll i allt utom sockret i en shaker.
2. Fyll sedan shakern med is och skaka om så att drinken blir kall.
3. Gnid en citronklyfta runt kanten på ett cocktailglas och doppa sedan glaset i socker.
4. Sila och häll upp drinken i glaset.

Liknande nyheter

Mojito – klassisk cocktail med många variationer
Artikel

Mojito – klassisk cocktail med många variationer

Mojitons historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet då Sir Francis Drake, en berömd engelsk sjörövare, lärde sig denna dryck från de lokala invånarna på Kuba. Ursprungligen användes mojiton som ett botemedel mot sjösjuka och skörbjugg och det var inte förrän på 1800-talet som den moderna mojiton föddes.

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit
Artikel

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit

När sommarens hetta sveper över oss är det få drycker som är lika läskande som en Spritzer. Här ger vi dig fem skäl till varför Spritzer är sommarens bästa val, följt av fem läckra recept som du kan prova hemma.

Ny lansering – PREP´D Cocktails Tom Collins
Pressrelease

Ny lansering – PREP´D Cocktails Tom Collins

Nu lanseras PREP´D Cocktails, Tom Collins, i systembolagets beställningssortiment. Första Tom Collins på Bag in Box!

Te-älskarens 5 godaste drinkar
Artikel

Te-älskarens 5 godaste drinkar

Älskar du att mysa med en god kopp te framför brasan när det är kyligt ute? Svalkar du dig med iste under sommaren? Varför inte ta kärleken till te steget längre? Här presenterar vi fem goda drinkar med te som bas. Kalla, varma, söta, uppiggande, lyxiga och helt underbara!

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA