Meny
Hem / Norrbottens Destilleri – från poker till granskott

15 Maj 2024

Artikel

Norrbottens Destilleri – från poker till granskott

Det var den friska luften som gjorde det. Och första gången han drack ett glas vatten. – Jag märkte att ju mer tid jag spenderade här uppe, ju mer ville jag stanna kvar, säger tidigare pokerspelaren Dennis Bejedal, grundare av Norrbottens Destilleri.

Norrbottens Destilleri – från poker till granskott

En stockholmare i Norrbotten alltså. Närmare bestämt i Töre drygt fem mil norr om Luleå. Här grundade Dennis Bejedal sitt destilleri vars första produkt kom ut på marknaden 2019.

– Jag har haft ett intresse för smaker och mat sedan jag var liten. Men efter gymnasiet jobbade jag som professionell pokerspelare i 13 år, bodde utomlands och fick uppleva massor av mat och dryck. Sedan kände jag att jag ville starta eget. Men inte en restaurang – matlagningen var min frizon

Han ville förändra sitt liv efter åren med pokerspelande. Sagt och gjort, Dennis hyrde ut lägenheten i Vasastan i Stockholm och flyttade till skogen vid Bottenviken i Norrbotten.

– Det var en så fascinerande miljö, och allt fanns runt knuten, gratis. Så jag kände att jag ville förpacka det i en flaska sprit. Det var 2016 och jag bestämde mig för att lära mig destillera. Det blev två år med mycket pannben innan jag var nöjd.

Gin var först ut. År 2019 lanserades Mountain, smaksatt med bland annat björk.

– Ett försök att återskapa den klara luften som slår emot en här uppe. Efter Mountain kom Forest, min hyllning till en skogspromenad, kryddad med tall- och granskott.

Alla smaksättare måste dock inte vara lokala. Citrusfrukter och olika pepparsorter hör till dem som Dennis tagit med sig från sitt tidigare rundflackande liv. Men de ska alltid matcha de norrbottniska smakerna.

– Kvaliteten på råvarorna här uppe är på topp. Dessutom har vi nu certifierat några hektar så att vi kan hämta hem ekologiska ingredienser från skogen. Och citrusfrukt får vi från Sicilien där vi samarbetar med en odlare på plats.

Det ekologiska tänket märks nu också i flaskorna, 70-centiliters som ger betydligt lägre klimatavtryck än de tidigare halvlitersflaskorna.

– Hållbarhet är viktigt för oss eftersom transporterna är den stora klimatboven.

I Sverige finns idag massor med lokalproducerad gin. Finns det fortfarande en marknad för alla olika sorter?

– På sikt kommer det inte göra det. Vi märkte av trenden tidigt och valde då att bredda vårt sortiment. Idag gör vi gin, akvavit, vodka och bärdestillat. Och vi använder många olika och ibland udda smaksättare, som till exempel Karljohansvamp. Vi ser oss som experimentella men alltid med en tanke.

Även om Sverige fortfarande är den viktigaste marknaden görs också en internationell satsning.

– Vi fokuserar på Japan och Singapore. Jag kom faktiskt precis tillbaka från Japan där vi hade en pop-up-store under två veckor. Det känns superhäftigt, de älskar verkligen det arktiska.

Besök på destilleriet är välkommet. Här sker olika temaveckor och här finns showroom.

– I slutet av september har vi löjromspremiär med middagar med dagsfärsk löjrom och andra lokala specialiteter som paras ihop med våra cocktails. Destilleriet ligger trots allt bara 30–40 minuter från Luleå. Det är lättare att komma hit än vad många tror.

Så här några år senare, hur blev det nya livet högt uppe i Norrbotten?

– Jag älskar det. Visst är det mörkt på vintern men man lär sig leva med det. Och det är så lätt att planera livet. Det tar mig 12 minuter att åka till jobbet, 13 om det är renar på vägen … Och det är en fantastisk miljö för barnen att växa upp i.

Norrbottens Destilleris sommartips

En cocktail på nya Fusion 003 Sun, en gin som görs i begränsad upplaga smaksatt med siciliansk citrus.

– Ginen gör vi med Mountain som bas. Den destilleras om med skal från grapefrukt, apelsin och citron.Sicilian Dreams

Ingredienser:
50 ml Fusion 003 Sun
25 ml honungssirap*
25 ml färskpressad citron
I knivsudd salt
3 dashes Angostura Bitter

*70/30 fin honung och vatten

Gör så här:
1. Skaka alla ingredienser med is, sila av över iskuber i ett whiskyglas.

Liknande nyheter

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”
Artikel

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”

När Cocktailguiden ringer Bella Porcile är hon i Mexiko, några timmar från Mexico City. Här har hon tillbringat vintrarna de senaste åren, och snart bär det av tillbaka till Sverige igen. Till den svenska naturen som hon så gärna använder i sina uppskattade cocktails

Historien om drinken French 75
Artikel

Historien om drinken French 75

75 cocktail, french 75 eller soixante quinze. Kärt barn har många namn, och french 75 är verkligen en drink som är känd över hela världen. Men visste du att ursprungsdrinken var baserad på konjak istället för gin, och att drinken skapades i Paris under första världskriget? Eller att den ursprungligen hette enbart 75? Servera en läcker french 75 och överraska dina gäster med drinkens spännande historia på nästa bjudning.

Stockholms Bränneri – från handsprit till burk-gin och vodka
Artikel

Stockholms Bränneri – från handsprit till burk-gin och vodka

Stockholms Bränneri hör numera till landets etablerade hantverksdestillerier. I vår lanseras både vodka och burk-gin samtidigt som man satsar på krog och cocktailbar. Men kanske var det handsprit som gjorde dem rikskända?

Stockholms Bränneri släpper gin på burk
Pressrelease

Stockholms Bränneri släpper gin på burk

För att minska sina produkters klimatpåverkan men också för att utveckla och utmana produktkategorin så släpper Stockholms Bränneri nu Dry Gin Refill. Vår hyllade, ekologiska Dry Gin inspirerad av vår nordiska omgivning, nu fylld på aluminiumburk.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA