Meny
Hem / Vodka gör comeback – med hantverksproducenter och mineraler

11 April 2024

Artikel

Vodka gör comeback – med hantverksproducenter och mineraler

Efter en tids kräftgång är vodkan på väg tillbaka. Rekordsiffror spås när en ny generation förväntas bli sugna på ren sprit.

Vodka gör comeback – med hantverksproducenter och mineraler

Vodka har länge haft en stadigt stark position i spritvärlden men under 2010-talet sjönk försäljningen markant. Whisky, bourbon och tequila var den unga generationens smakrika go to-drycker, tätt följda av gin som sedan bredde ut sig allt mer. Nu tror spritforskare dock på en förändring, där både ren vodka och smaksatt sådan kommer tillbaka.

Mångmiljardökning spås

Enligt The Spirits Business spås vodkaförsäljningen öka från nuvarande 26 miljarder dollar till att passera 40 miljarder dollar 2030. Detta ska främst ske genom att fånga den yngre generationen konsumenter. Problemet är bara att vodka inte har ansetts särskilt spännande på sistone. I alla fall inte i jämförelse med många andra spritdrycker där det finns mer storytelling kring produkterna. Det har gjort att unga har förlorat intresset. Dessutom drack ju deras föräldrar vodka, vilket gjorde det naturligt för dem att välja något annat i glasen.

Nostalgisk comeback

Men nu finns ett allt större intresse för 1990-talet, ett decennium med TV-serier som Friends och Sex and the city, stentvättade jeans och cd-skivor – samtliga som gjort nostalgisk comeback på sistone. Och 90-talet var ett decennium då vodkan dominerade spritvärlden. Utan den hade Carrie Bradshaw aldrig fått sin Cosmopolitan.

Från blandat till rent

För att få in fler på vodkaspåret säljer allt fler producenter också färdigblandade drinkar, så kallade RTD (Ready To Drink). Absolut Vodka, som nu har RTD i sitt sortiment, menar att konsumenterna går från att dricka den färdigblandade produkten till att sedan köpa den rena från samma varumärke. Dessutom fortsätter utvecklingen av smaksatta produkter. Där liknar vodkamarknaden alltmer den för buteljerat vatten, där enskilda varumärken fyller upp hyllmetrar med sina olika smaksättningar.

Kalorier och mineraler

Andra sätt att övertyga den unga generationen är vodkans låga kaloriinnehåll (nåja, åtminstone lägre än en del annan sprit) som kommuniceras av många producenter. Och vad sägs om att balansera kroppens mineralintag genom vodka med tillsatta mineraler? Flera varumärken satsar i alla fall på det.

Hantverksvodka – nu även i Sverige

En trend som syns internationellt är samma som gjort gin så stort de senaste decennierna. Nämligen att se på vodkan som en produkt som både kan göras i stora fabriker och i mindre hantverksdestillerier. Sistnämnda passar konsumenten som går igång på småskalighet och närproducerat.

Ett exempel på hemmaplan är Stockholms Bränneri som under våren släpper en vodka som presenteras som ”… baserad på etanol av ekologiskt höstvete från Västgötaslätten som sedan försiktigt omdestilleras i Stockholms Bränneris kopparpannor på Södermalm ihop med en mycket liten, väl avvägd, mängd ljung, långpeppar och citronskal.” En slags smaksatt vodka alltså, visserligen med en bas från ett större destilleri men där den lilla hantverkaren satt sin prägel på trendriktigt vis. Det borde kunna bli försäljningssuccé bland medvetna Södermalmsbor, oavsett de bor där eller ej.

Allt detta hoppas vodkabranschen ska göra att de förväntade rekordsiffrorna faktiskt uppnås. Därmed är framtiden ljus, klar och ren.

Liknande nyheter

Baijiu – snabbkoll på världens mest sålda sprit
Artikel

Baijiu – snabbkoll på världens mest sålda sprit

Kinesisk baijiu är världens mest sålda sprit. Här får du veta allt om spriten, hur du dricker den utan att göra bort dig och hur du använder den i en god cocktail.

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden
Artikel

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden

Nu är årstiden med kortare och mörkare dagar här. Precis som rosévin passar bäst under sommaren och mustiga rödviner gör sig bättre till hösten, finns det spritsorter som passar bättre och sämre för olika årstider. Exakt vad du ska dricka under hösten är givetvis mycket en fråga om smak. Vi har valt ut ett flertal olika spritsorter som går bra att smutta på som de är, eller blanda i en höstdrink. Drick och njut!

Vodka från Stockholms Bränneri
Pressrelease

Vodka från Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri lanserar nu sin Vodka. Det urbana Stockholmsdestilleriet som förutom en stark ginportfölj också tillverkar aperitifer samt färdigblandade cocktails både med och utan alkohol breddar nu sitt utbud ytterligare.

Absolut Vodka lanseras i pappersflaska
Pressrelease

Absolut Vodka lanseras i pappersflaska

Resan mot att skapa en helt biobaserad pappersflaska är bara i sin linda för Absolut Vodka, som idag säljs på 140 marknader över hela världen. Som ett stort globalt varumärke är det viktigt att hitta hållbara förpackningslösningar som passar olika marknaders konsumentbehov och infrastruktur för återvinning.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA