Meny
Hem / Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias

20 Februari 2024

Artikel

Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias

Joakim och Mattias driver tillsammans Instagramkontot @cocktaildetour och har även en blogg med samma namn. Där tipsar de om nya och bortglömda cocktailrecept, spännande flaskor, den snyggaste utrustningen och sina bästa barupplevelser. Vi fick en pratstund med duon kring deras samarbete med oss på Cocktailguiden.

Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias


Vad hoppas ni på med samarbetet med Cocktailguiden?

M: Att sprida lite cocktailglädje och uppmuntra till bra konsumtion.
J: Ja precis, drick mindre men bättre. Våga testa nytt och våga mixa hemma.
 

Varför startade ni Cocktail Detour?

J: Det hela började med att vi före pandemin reste runt i världen för att testa och hitta bra cocktails och barer.
M: Några kompisar bad oss att mejla tips på drinkar och annat vi upplevde, vilket utvecklade sig till en blogg, som sedan även blev ett Instagramkonto.
J: Att vi skriver på engelska beror på att vi fick många nya vänner på våra resor och vi vill kunna följa varandra på sociala medier. Men cocktailscenen är också väldigt internationell, och de flesta drinkar har engelska namn.
 

Hur kommer ni på nya drinkrecept om ni inte kan resa?

J: Vi får mycket inspiration genom att följa andra på sociala medier, men också genom att kolla bloggar och receptsidor. Vi besöker också barer för att se hur proffsen jobbar, och det är oftast det som är mest inspirerande.
M: Det mesta är redan gjort, och det är svårt att hitta på en helt ny drink från scratch. Därför tar vi ofta en drink vi sett och gör sedan en twist på den och byter ut någon del. Men ganska ofta återger vi också recepten precis som de är.
 

Vad är hemligheten bakom att göra en drink sexig?

J: Det måste vara att den innehåller något nytt moment eller en helt ny ingrediens. Något som gör att man hajar till när man läser drinklistan.
M: Jag skulle vilja säga att det också kan vara upplevelsen och hur drinken presenteras. Garneringen, en fin isbit eller ett snyggt glas, det kan vara många delar som gör en drink häftig, och det finns nog inget superrecept på det.
 

Bästa baren i bästa staden?

J: Det finns många bra barer i Sverige, och det är jättesvårt att bara plocka ut en. Vi skulle lätt kunna lista tio tjugo stycken.
M: Jag håller med, men om vi ska välja en får det bli en hotellbar. Där brukar det vara mer avslappnat, och man slipper stå och trängas i en stökig bar. I Stockholm gillar vi Bar Brahe på Hotel Reisen.
J: De serverar bra cocktails i en väldigt mysig miljö där man kan sitta ner i lugn och ro. Vissa kvällar spelar de också livejazz. De har helheten, och det är precis det cocktails handlar om. Du blir väl omhändertagen, du får något gott i glaset, du får titta och lyssna på livemusik och de har sköna fåtöljer.
 

Finns det några nya drinkar som ni vill prova under året?

J: Det som alla pratar om just nu och som finns överallt på sociala medier är parmesandrinkar där man river parmesan på exempelvis en espresso martini. Det kan säkert fungera bra då parmesan är lite salt och lite fett.
M: Annars är det generellt en trend just nu att man tar sådant som finns i restaurangköket och låter det hamna i drinkarna. Man skakar exempelvis en drink med ett helt ägg, och det blir nästan som sockerkakssmet. Väldigt tjockt och krämigt, ungefär som en äggtoddy.
 

Vilken utrustning ser ni som ett måste för hemma-bartendern?

M: Vi hade en liten afterwork med kollegor där vi skulle skaka drinkar, och vi tog en helt vanlig glasburk. Bara det finns lock på den så fungerar det. Men det är aldrig fel att investera i en bra shaker. Den kommer att hålla resten av ditt liv.
J: Men man ska helst inte höfta med cocktailrecept, det ska vara exakta mått. Därför är det första man ska investera i ett bra centilitermått. Men bortsett från det behövs det inte mer. Då är det bättre att investera i riktigt bra flaskor.
 

Om man inte kan köpa allt, vilka flaskor ska man ha hemma i sitt barskåp?

J: Nummer ett är gin eftersom man kan göra väldigt många olika drinkar med det. Men välj helst ett närproducerat svenskt märke. Lägg sedan till en flaska whiskey, en flaska rom och lite torr och söt vermouth. Då kan du göra alla klassiska cocktails.
M: Har man möjlighet att lägga till en eller två flaskor till är det aldrig fel med campari och angostura bitter. Då är vi uppe i fem eller sex flaskor, och med det kommer man väldigt långt.
 

Vilken är den ultimata partydrinken?

J: Det är alltid festligt med champagnecocktails som French 75, eller andra drinkar som man toppar med någon typ av bubbel. Det kan även vara kolsyrade drinkar. Bubblor över lag är alltid festligt.
M: Men det beror också på om man är i början eller slutet av festkvällen. Är man på sluttampen är det trevligt att runda av med drinkar gjorda på lite mörkare spritsorter, som en Old fashioned eller en Manhattan.
J: Som värd har man också ett ansvar att ta hand om sina gäster och kanske servera en alkoholsvagare drink till den som redan fått i sig två starka. Då är man en bra värd.
 

Galnaste receptet som blev överraskande bra?

J: Det måste vara svampfusionen vi gjorde med kantareller. Det kan låta konstigt men det var väldigt gott.
M: Jag la torkade kantareller i vermouth som sedan fick stå och dra i en vecka. Spriten fick en kantarellig ton som var ganska mustig och lite utmanande i smaken, men som gifte sig väldigt bra när vi blandade den med gin, vermouth och sockerlag.
 

Vad känner ni kan saknas när ni beställer cocktails?

J: Många barer satsar bara på unika drinkar som är pre-batchade och gjorda i förväg, vilket gör att det ibland kan vara svårt att beställa en klassisk drink. När man ser att bartendern måste googla hur man gör en dry martini, då har det gått för långt.
M: Det finns så klart klassiker som är svåra att göra, men de lite enklare drinkarna förväntar vi oss att man ska kunna utantill.
 

När ni kliver ut från Systembolaget en fredag – vad har ni då i kassen?

J: En flaska bubbligt vin som kan serveras bredvid en cocktail och en flaska vermouth. Men jag skulle också köpa någon ny kul svensk sprit att testa.
M: Jag måste kunna göra min sazeracdrink och skulle därför ha en flaska whiskey i påsen. Kanske en bourbon, men jag är också väldigt förtjust i rye. Möjligtvis att jag stoppar ner en VS-konjak att blanda drinkar med.

 

Vilken är er tidlösa klassiker?

J: För mig är det the last word, som är en gin sour-drink. Den har säkert funnits i över 100 år och är min absoluta favoritdrink.
M: Jag väljer en sazerac som är lite av en old fashioned-variant. Det är en ganska stark cocktail som kan vara en fantastisk avslutning på en kväll, eller början för den delen.

Liknande nyheter

Så blandar du drinkar som ett proffs
Artikel

Så blandar du drinkar som ett proffs

Vill du kunna imponera på dina vänner med en riktigt bra drink? Vi delar med oss av tipsen som gör dig till en hemmabartender i världsklass.

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”
Artikel

Vilda drinkblandaren Bella Porcile: ”Jag vägrade låta andra trycka ner mig”

När Cocktailguiden ringer Bella Porcile är hon i Mexiko, några timmar från Mexico City. Här har hon tillbringat vintrarna de senaste åren, och snart bär det av tillbaka till Sverige igen. Till den svenska naturen som hon så gärna använder i sina uppskattade cocktails

Världens bästa bartender: ”Jag ska börja pusha för akvavit!”
Artikel

Världens bästa bartender: ”Jag ska börja pusha för akvavit!”

Andy Watson är bartendern som blev utsedd till världens bästa när han vann IBA world cocktail championship 2022. Han är ursprungligen från Sydney, Australien, men bor sedan 7 år tillbaka i Sverige. Cocktailguiden träffade honom för ett samtal om vad som gör en bartender riktigt bra och varför han vinner varenda tävling han ställer upp i.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA