Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
26 September 2024
Artikel
Anton Windmar är född 1989 och pendlar från Uppsala till sitt jobb som barchef för Cadierbaren på Grand Hôtel. I våras utsågs han till Årets bästa bartender. Cocktailguiden fick ett snack om barmenyer, den populäraste drinken och fruktiga 80-talsklassiker.
– Jag gick en bartenderutbildning där direkt efter studenten. Den var bra men man lär sig nog mer genom att jobba. Sedan dess har jag jobbat i London tre vändor. Det är en av världens bästa städer men ganska tuff att bo i. Balansen mellan jobb och fritid är bättre i Sverige.
– Ja, det är ju en institution, ett arv att förvalta. Och det är en lyx att få arbeta med gäster som vet vad de tycker om.
– Åh, jag kan bara spekulera. Det var verkligen en ära att bli framröstad av branschkollegor. Jag är nog ganska allround, kreativ som bartender och väldigt serviceinriktad.
– Ja, cocktailkulturen har växt och utvecklats i Sverige. Vi är i framkant numera och satsar mycket på att skapa intressanta barmenyer. Vår heter just nu ”A tribute to Swedish Nature”. Vi arbetar med råvaror som finns runt oss och med olika svenska fenomen och traditioner. På så sätt kan vi visa upp hela landet för våra internationella gäster som kanske bara hinner se Stockholm.
– Venice of the north. Den innehåller gin, plommon, slånbär, ratafia, citron och champagne. En hyllning till Stockholm med några av de lokala råvarorna, men fångar också vår metropolkänsla med champagnen. Den går bara inte att låta bli att tycka om.
– Dry Martini. Vår miljö inbjuder till att dricka en bra drajja innan middagen. Vi har jobbat jättemycket med temperatur och urvattning – hur länge man rör den. Vi rör med en termometer på slutet för att hålla koll. Drajjan ska vara identisk varje gång du beställer den. Sedan är det upp till dig som gäst om du vill ha oliv eller citron som garnityr.
– Haha, nej jag tror och hoppas inte det.
– Jag vill gärna tro på rom. Gintrenden har hängt i så länge så det borde vara dags för något nytt.
Vi tipsar om fem klassiska, italienska drycker som kommer att föra dig på en smakresa genom de pittoreska landskapen.
Rosa gin har kommit för att stanna. Men hur blir ginen rosa? Och kan verkligen vad som helst kallas gin? Cocktailguiden reder ut begreppen.
När Cocktailguiden ringer Bella Porcile är hon i Mexiko, några timmar från Mexico City. Här har hon tillbringat vintrarna de senaste åren, och snart bär det av tillbaka till Sverige igen. Till den svenska naturen som hon så gärna använder i sina uppskattade cocktails
Citronsubstitut, lokalt vin, strikta barmenyer och inte minst några drinkklassiker. Cocktailguiden har snackat höstens trender med Mathin Lundgren, drinkboksförfattare, barmästare och kreativ konsult.