Meny
Hem / Sake – därför älskar vi sake i drinkar

24 Januari 2024

Artikel

Sake – därför älskar vi sake i drinkar

Sake är en alkoholhaltig dryck som blivit väldigt populär bland mixologer och bartenders världen över. Det är dryckens mångsidighet och fantastiska smakpalett, och att den kan spela huvud- eller biroll i en cocktail, som gjort den så populär. Här tipsar vi dig om hur du kan använda sake i dina drinkar.

Sake – därför älskar vi sake i drinkar


Vad är sake?

 
Sake är Japans nationaldryck, och på japanska heter drycken nihonshu, då ordet sake egentligen är ett samlingsnamn för alkoholhaltiga drycker. I takt med att populariteten ökat har sake även börjat tillverkas i andra länder som USA. Ofta kallas sake lite felaktigt för risvin då tillverkningsmetoden mer liknar den vid ölbryggning. Sake är gjord av polerat ris, vatten, jäst och koji, som är en mögelsvamp och det som omformar stärkelsen i riset till socker. Ju högre polerhalt riset har, desto finare sake år man.
 
Sake måste lagras i minst ett år innan den går att dricka. Förutom att det finns flera olika saketyper i varierande kvalitet spelar söthetsgraden en stor roll, inte minst när man ska blanda drinkar. Skalan går från torra +10 till söta −10. Traditionellt dricker man sake som den är, till maten. Då serveras drycken tillsammans med ett glas vatten, precis som när man dricker vin. En öppnad flaska håller i ungefär en vecka om den förvaras i kylskåp. Men även en oöppnad flaska mår bäst av att förvaras svalt och får då en hållbarhet på ungefär ett år.


Varför passar sake så bra i cocktails?

 
Sake har en ren och uppfriskande smak som är packad med fina frukt- och blomtoner som varierar beroende på sort. Men det finns även sake som är mer pepprig, kryddig och mineralrik i smaken. Det är dessa fina varierande smaker som är roliga att förstärka när man blandar cocktails med sake, och som är nyckeln till dess popularitet bland bartenders och mixologer världen över. Den lägre alkoholhalten på runt 15 % gör den även ”snällare” i cocktails, men också att man sällan behöver tillsätta socker för att dämpa spritsmaken.


Så gör du en litchi martini med sake


Att göra cocktails med sake är roligt och behöver inte vara särskilt komplicerat. I stället för att göra en klassisk dry martini kan man, som här, göra en mer kreativ variant och byta ut en del mot sake.

Hemligheten när man gör en twist på cocktails med sake är att välja en sort som förstärker smakerna i drinken. I detta recept har vi därför valt en sake som heter Eight Knot och som har inslag av litchi i tonen, men som inte är alltför söt då vi vill att drinken ska behålla sin martinikaraktär. Denna sake är av typen junmai shu, vilket är en kvalitetsbeteckning som innebär att riset har polerats ner till åtminstone 70 procent av sin ursprungliga storlek.
 
 

Lychee & sake martini drink

 
Ingredienser:
2 cl gin
2 cl sake, gärna Eight Knot
2 cl yuzujuice
2 cl lycheesirap eller lycheelikör

Så här gör du:
  1. Häll alla ingredienser i en shaker med is. Skaka tills drycken är väl kyld och häll upp i ett cocktailglas.
  2. Garnera gärna med lycheefrukt.

Referenser: Cocktailguiden, Systembolaget, Tippsysake, Themanual

Liknande nyheter

Historien bakom drinken dry martini både rör och skakar om
Artikel

Historien bakom drinken dry martini både rör och skakar om

Så många delar gin och så många delar vermouth. För inte får man väl blanda en riktig martini hur man vill, eller? Låt oss säga så här. Drinken martinis historia är lång, brokig och ger oss långt ifrån alla svar. Många är också varianterna på en av världens kanske mest ikoniska drinkar. Något vi ändå kan enas om är att en klassisk dry martini idag verkar vara precis som förr – högst personlig.

Så blandar du drinkar som ett proffs
Artikel

Så blandar du drinkar som ett proffs

Vill du kunna imponera på dina vänner med en riktigt bra drink? Vi delar med oss av tipsen som gör dig till en hemmabartender i världsklass.

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit
Artikel

Spritzer – uppfriskande sommarfavorit

När sommarens hetta sveper över oss är det få drycker som är lika läskande som en Spritzer. Här ger vi dig fem skäl till varför Spritzer är sommarens bästa val, följt av fem läckra recept som du kan prova hemma.

5 svalkande kaffedrinkar för varma dagar
Artikel

5 svalkande kaffedrinkar för varma dagar

När värmen sätter in och solen skiner kanske man inte känner för en varm kopp kaffe. Men oroa dig inte, du behöver inte ge upp din dagliga koffeindos – här är fem kalla alkoholfria kaffedrinkar som kommer att hålla dig sval och energisk hela sommaren.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA