Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
6 November 2024
Artikel
Morgan Karlsson jobbade som bartender på en av världens största ginbarer i Sidney när han förälskade sig i nystartade Never Never Distilling Co:s olika ginsorter. Numera ser han till att bland annat deras ostronskalsgin finns i Sverige.
Dryckesimportören Thyrsus hade vin i sin portfölj men grundaren Morgan Karlsson och hans kompanjoner ville utöka med sprit. Så de kontaktade Never Never och började importera deras olika ginsorter.
Vad är speciellt med australisk gin?
– För att kunna göra riktigt bra gin tycker jag att man bör ha något slags brittiskt kulturarv, och det har man i Australien. Storbritannien är å andra sidan inte känt för den allra rikaste floran, det är däremot Australien. Så det är det bästa av två världar. Dessutom är regelverken sådana att det är enklare för destillerierna att producera sin egen bassprit.
Ja, det är ju ovanligt bland svenska gintillverkare. Hur påverkar det karaktären på spriten?
– Att Never Never först lakar ur enbärens smak i vätskan innan destillation, sedan destillerar med enbären och till sist låter ångan passera genom dem. Det ger en väldigt påtaglig enbärskaraktär.
”Triple Juniper Process” kallar Never Never metoden. Men bland ginsorterna finns även andra, lite galnare smaksättningar.
– Bland annat har vi en som är smaksatt med bivax och oliv, och en smaksatt med ostronskal. De har många idéer på destilleriet och vi får vara med och påverka hur de ska bli verklighet.
Hur tycker du att man ska dricka ginen?
– Först och främst – drick den som du själv tycker om den. Men sedan kan jag tipsa om att ostronginen visserligen är väldigt god att dricka som den är, väl kyld eller med is. Men den är designad för att göra en killer Dry Martini. Och exempelvis Juniper Freak kan användas på många olika sätt. Den är så koncentrerad i sin enbärssmak att jag har den som smaksättare, med bara en skvätt i drinken. Eller i en Negroni där den är en av få ginsorter som faktiskt tar över camparismaken.
Ostronskalsginen finns att köpa på Systembolaget. Vilken är din favoritdrink med den?
– Gör en Dry Martini, men byt ut vermouthen mot exempelvis saké eller amontillado-sherry. Det blir suveränt!
Frisk citruston och en mustig enbärskaraktär möter mineraler och ett uns havssälta. En mycket god, frisk men ändå fyllig gin.
Ingredienser:
5 cl gin eller vodka
1 cl torr vermouth
Gör såhär:
1. Rör ihop ingredienserna tills kyld.
2. Sila upp i ett martiniglas.
3. Garnera med en grön oliv eller en lemon twist.
För att minska sina produkters klimatpåverkan men också för att utveckla och utmana produktkategorin så släpper Stockholms Bränneri nu Dry Gin Refill. Vår hyllade, ekologiska Dry Gin inspirerad av vår nordiska omgivning, nu fylld på aluminiumburk.
Hur svårt kan det vara? Jättesvårt! Cocktailguiden tipsar om några av världens mest svårblandade drinkar.
Rosa gin har kommit för att stanna. Men hur blir ginen rosa? Och kan verkligen vad som helst kallas gin? Cocktailguiden reder ut begreppen.
Joakim och Mattias driver tillsammans Instagramkontot @cocktaildetour och har även en blogg med samma namn. Där tipsar de om nya och bortglömda cocktailrecept, spännande flaskor, den snyggaste utrustningen och sina bästa barupplevelser. Vi fick en pratstund med duon kring deras samarbete med oss på Cocktailguiden.