Meny
Hem / Historien om drinken French 75

14 Februari 2024

Artikel

Historien om drinken French 75

75 cocktail, french 75 eller soixante quinze. Kärt barn har många namn, och french 75 är verkligen en drink som är känd över hela världen. Men visste du att ursprungsdrinken var baserad på konjak istället för gin, och att drinken skapades i Paris under första världskriget? Eller att den ursprungligen hette enbart 75? Servera en läcker french 75 och överraska dina gäster med drinkens spännande historia på nästa bjudning.

Historien om drinken French 75

 

Från New York Bar i Paris till filmen Casablanca

French 75 såg dagens ljus på New York Bar i Paris år 1915. Upphovsmannen Harry MacElhone gav drinken just det namnet eftersom den ansågs ge en lika snabb och stark kick som den kraftfulla 75 mm-kanonen. Ett vapen som användes av de franska trupperna under första världskriget.
 
Efter att receptet publicerats i Harry’s ABC of Mixing Cocktails, 1922, fick drinken en snabb spridning. Snart dök den upp på välkända etablissemang som The Stork Club i New York. Men den riktiga boomen kom när drinken började nämnas i storfilmer som Casablanca, John Waynes film A Man Betrayed, och The Jet Pilot (Det finns inga gränser).

French 75 – ett klassiskt recept

Idag finns det en stor mängd olika varianter av drinken, till exempel cassis noir 75 och pink 75. Ingredienserna kan nästan ändras i all oändlighet, helt efter tycke och smak. Här har vi valt ett klassiskt recept med syrliga toner av bubbel och gin.
 
 
Ingredienser:
2 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag
Is
Mousserande vin eller champagne
 
Så här gör du:
1. Tillsätt gin, citronjuice och sockerlag i en shaker fylld med is.
2. Skaka i cirka 10 sekunder tills shakern är väl kyld.
3. Sila och häll upp i ett champagneglas.
4. Fyll på med mousserande vin eller champagne.
5. Dekorera med citronzest.

 

Gin som passar till en French 75

Liknande nyheter

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden
Artikel

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden

Nu är årstiden med kortare och mörkare dagar här. Precis som rosévin passar bäst under sommaren och mustiga rödviner gör sig bättre till hösten, finns det spritsorter som passar bättre och sämre för olika årstider. Exakt vad du ska dricka under hösten är givetvis mycket en fråga om smak. Vi har valt ut ett flertal olika spritsorter som går bra att smutta på som de är, eller blanda i en höstdrink. Drick och njut!

Sake – därför älskar vi sake i drinkar
Artikel

Sake – därför älskar vi sake i drinkar

Sake är en alkoholhaltig dryck som blivit väldigt populär bland mixologer och bartenders världen över. Det är dryckens mångsidighet och fantastiska smakpalett, och att den kan spela huvud- eller biroll i en cocktail, som gjort den så populär. Här tipsar vi dig om hur du kan använda sake i dina drinkar.

Allt du vill veta om den rosa ginen
Artikel

Allt du vill veta om den rosa ginen

Rosa gin har kommit för att stanna. Men hur blir ginen rosa? Och kan verkligen vad som helst kallas gin? Cocktailguiden reder ut begreppen.

Historien bakom drinken dry martini både rör och skakar om
Artikel

Historien bakom drinken dry martini både rör och skakar om

Så många delar gin och så många delar vermouth. För inte får man väl blanda en riktig martini hur man vill, eller? Låt oss säga så här. Drinken martinis historia är lång, brokig och ger oss långt ifrån alla svar. Många är också varianterna på en av världens kanske mest ikoniska drinkar. Något vi ändå kan enas om är att en klassisk dry martini idag verkar vara precis som förr – högst personlig.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA