Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Känner du Grönstedt – cognacsmannen?

30 Maj 2024

Artikel

Känner du Grönstedt – cognacsmannen?

Så här i nationaldagstider introducerar vi på Cocktailguiden Johan Daniel Grönstedt. Han är mannen bakom det välkända cognacsvarumärket – aktuell med ”Le National”, Sveriges nationaldagscognac sedan 20 år.

Känner du Grönstedt – cognacsmannen?

Grönstedt var en fryntlig man född i Leksand 1806. Nåja, fryntlig blev han kanske först i Stockholm där han skulle komma att försörja sig som vinhandlare. Han började jobba på krog redan som 11-åring, flyttade till huvudstaden som 18-åring och tog tio år senare över Stiernan i Gamla stan, en kombinerad krog och vinhandel.

Punsch och cognac i egen butik

I butiken sålde Johan Daniel Grönstedt sin egen punsch, blandad och fatlagrad i källaren. Den blev så populär att han sedan utökade med ytterligare en butik, samt egen cognac. På den här tiden var det nämligen okej att köpa in cognac från den franska regionen med samma namn, och sedan lagra, blanda och buteljera den i Sverige.

Från staten till Galatea

När Grönstedt dog 1876 togs hans verksamhet över av en herr Schuldheis innan den föll i statens ägo när alkoholnäringen i Sverige monopoliserades. Först var Grönstedts ett dotterbolag, sedan ett varumärke hos Vin & Spritcentralen, sedermera Vin & Sprit AB. Numera är svenska Galatea ägare, och Grönstedts cognac tillverkas och blandas – helt enligt rådande regelverk – i Cognac i Frankrike.

Legendariska näsor

Under Vin & Sprit-tiden var Folke Andersson legendarisk master blender för Grönstedts och reste runt i cognac för att hitta de bästa faten. Ryktet sa att hans näsa var försäkrad för sexsiffriga belopp … Numera är det Sören Sörensen på Galatea som nosar fram Grönstedts olika cognacssorter. Han skapar även Grönstedts punsch som återupplivats efter en tids bortavaro.

Jubileum för nationaldagscognac

Le National är en specialbuteljering av cognac inför Sveriges nationaldag. Sedan 2004 har den varje år släppts i begränsad upplaga och årets variant kommer i 1000 numrerade flaskor. Cocktailguidens Anders Melldén har provsmakat.

– Stor, yppig doft av söt, torkad frukt, honung och nougat. Smaken är lyxigt komplex och ordentligt värmande. Här finns aprikos, kanderad citron och lätt nötiga inslag som samsas med finaste cigarrtobak. Helt klart en cognac som andas fest och flärd.

Grönstedts Le National 2024 släpps 31 maj och kostar 895 kronor.

Liknande nyheter

Baijiu – snabbkoll på världens mest sålda sprit
Artikel

Baijiu – snabbkoll på världens mest sålda sprit

Kinesisk baijiu är världens mest sålda sprit. Här får du veta allt om spriten, hur du dricker den utan att göra bort dig och hur du använder den i en god cocktail.

En djupdykning i rom och drinken daiquiri
Artikel

En djupdykning i rom och drinken daiquiri

Rom är utan tvekan en av världens mest kända spritdrycker. Uppskattad avec som på samma gång visat sig vara den perfekta basen i ett oändligt antal populära och klassiska drinkar. Men rom har också ett mörkt förflutet. Mörkt som natten.

Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?
Artikel

Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

Det är skillnad på snaps och snaps. Visste du att ”akvavit” är ett skyddat namn som inte får användas hur som helst?

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden
Artikel

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden

Nu är årstiden med kortare och mörkare dagar här. Precis som rosévin passar bäst under sommaren och mustiga rödviner gör sig bättre till hösten, finns det spritsorter som passar bättre och sämre för olika årstider. Exakt vad du ska dricka under hösten är givetvis mycket en fråga om smak. Vi har valt ut ett flertal olika spritsorter som går bra att smutta på som de är, eller blanda i en höstdrink. Drick och njut!