Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / En djupdykning i rom och drinken daiquiri

7 Februari 2024

Artikel

En djupdykning i rom och drinken daiquiri

Rom är utan tvekan en av världens mest kända spritdrycker. Uppskattad avec som på samma gång visat sig vara den perfekta basen i ett oändligt antal populära och klassiska drinkar. Men rom har också ett mörkt förflutet. Mörkt som natten.

En djupdykning i rom och drinken daiquiri
 

Sockerrörssprit från Karibien

Drycken som idag produceras i stora delar av världen har sitt ursprung i området mellan Syd- och Nordamerika. Närmare bestämt den lilla kedja av öar som omges av det karibiska havet. Bahamas, Kuba, Jamaica och Barbados är bara några exempel på de länder som räknas in.
 
Råvaran i rom är sockerrör. Endast. Antingen väljer man att destillera juicen som pressats eller så använder man sig av melass: en mörk och sirapsliknande massa som blir kvar efter tillverkningen av råsocker. Det finns en del drycker som påminner om rom, både till utseende och smak, men frågan är: Är det rom?
 

Riktig rom

Till skillnad från många andra spritdrycker är det förvånansvärt få lagar och regelverk som styr hur rom ska produceras eller åldersbestämmas. Däremot är man överens om vad som får kallas rom. Enligt EU-reglerna får rom sedan 2021 inte innehålla mer än 20 gram socker per liter, och vad gäller alkoholhalten ska styrkan som minst vara 37,5 procent och maximalt sina imponerande 96 (destillat).
 
I ett internationellt perspektiv varierar klassificeringen, men dryckens råvara ska helt baseras på sockerrör. Det står helt utan tvivel. Så även det faktum att den gigantiska romindustrin har ett mörkt förflutet.
 

Handelstriangeln och romindustrins mörka historia

Den första att plantera sockerrör, i det område som ibland fortfarande kallas för Västindien (Karibien), lär ha varit Christofer Columbus. Produktionen han startade i slutet av 1400-talet växte snabbt och spred sig som en löpeld under 1500-talet då området på allvar började koloniseras. Framväxande sockerrörsplantage innebar även att tillverkningen av rom drog igång. Och kraven på billig arbetskraft var stor. Den mörka så kallade handelstriangeln såg sitt ljus.
 
Rom från Västindien fraktades till den nordamerikanska östkusten. Där byttes dryck mot bomull som sedan i sin tur skeppades vidare till England. Från England styrde båtarna sedan ner mot Afrikas västkust, från vilken man passade på att hämta upp nya slavar, och på så vis kunde man fortsätta arbetet. I flera hundra år pågick detta som för många, många tusentals människor måste ha varit rena helvetet. Men för de flesta har denna tidsepok speglats på ett helt annat sätt.
 

Femton gastar på död mans kista ...

... hej å hå och en flaska med rom! Du känner väl igen raderna från den omsusade men påhittade rövarvisan av Robert Louis Stevenson? Ja, det går nästan inte att missa hur enormt starkt rom än i våra dagar förknippas med spänning, sjöfart och pirater på ett skojsamt sätt. Gast är, i sin ursprungliga mening, ett annat ord för sjöman. Och många var både de sjömän och de pirater som guppade fram på vattnen under perioden för handelstriangeln. Rom var också en viktig del av de brittiska sjömännens ransoner och sägs med tiden även blivit lösningen på deras problem med skörbjugg. Skröna eller ej?
 

Jäsningen – en stor del av hemligheten

Hur går det då till när man tillverkar rom? Om det är sockerrörsjuicen man använder sig av låter man den först få jäsa till en alkoholhaltig vätska. Utgår man från melass är det viktigt att den först får spädas med vatten, för om sockerhalten är för hög får jästen svårt att arbeta. Sedan är det dags för destillering. Förutom enkel- och kolonnpannor är retort (ett särskilt
kopparkärl) ett vanligt inslag när det kommer till just romproduktion. Kärlets funktion är att höja alkoholhalten.
 
Även om en stor del av rommens karaktär beror på vilket sätt den destillerats på (kolonn- eller enkelpanna), ligger den stora hemligheten ändå i själva jäsningsprocessen. Lagringen? Ljus rom lagras vanligen under kort tid eller ingen alls medan den mörka får mysa till sig på fat under lång tid.
 

Spritsmak eller sötma?

Skillnaden är ganska stor när det kommer till smak när man jämför ljus och mörk rom. Den ljusa rommen är oftast len och torr med en diskret smak av frukt, gräs och vanilj. Mörk rom bär i regel mer smak och är generellt både fylligare och sötare med sina aromer av exotisk, torkad frukt och diverse kryddor. Ibland hjälper även karamelliserat socker till att tillföra både mer färg och smak till mörk rom. De flesta upplever att ljus rom har en mer framträdande spritsmak jämfört med den mörka.
 
Om karaktären kommer från jäsningen avgörs smakskillnaden mellan olika romsorter på blandningen. Olika årgångar blandas med olika lagringsstilar, vilket smakmässigt ger helt olika resultat.
 

Mer än bara avec

Rom är långt ifrån bara en avec. Drycken har visat sig vara en av de lämpligaste och vanligaste baserna när det kommer till att blanda drinkar. Och där är den ljusa rommen mest förekommande. Mojito, mai tai eller en simpel men god rom och cola är bara några exempel i den gigantiska djungel som består av drinkar på just rom. En annan populär romdrink är den ikoniska daiquiri – en lite syrligare variant av mojiton?
 

Daiquiri – om presidenten själv får välja

Historien om daiquiri är lång. Vi gör den kort. Daiquiri föddes i slutet av 1800-talet, och upphovsman sägs vara den amerikanske ingenjören Jennings Cox som befann sig på Kuba. En kväll när hans gin visade sig vara slut blev han nödgad att istället använda sig av den rikligt förekommande drycken rom. Lite lime på det och vips – en ny drink! Cox namngav den efter den närliggande hamnstaden Daiquiri. Många år senare lär ingen mindre än president John F. Kennedy njutit av samma drink. Det sägs vara den segerdryck han valde att pimpla i samband med vinsten över Nixon i presidentvalet 1960. Ska vi tro på den legenden?
 
 

 

Recept på daquiri

Så här blandar du en klassisk och riktigt god daquiri.
 
Ingredienser:
5 cl rom
2 cl färsk limejuice
1,5 cl sockerlag

Så här gör du:
1. Lägg alla ingredienser i en shaker.
2. Fyll shakern med is och skaka.
3. Sila upp i ett cocktailglas.
4. Garnera med limeklyfta på kanten.
5. Skål!
 

Liknande nyheter

Klassisk bål - välkomstdrinken som får gästerna att trivas
Artikel

Klassisk bål - välkomstdrinken som får gästerna att trivas

Att bjuda in vänner och familj till ditt hem är alltid en njutning. Det är dock viktigt att skapa en varm, inbjudande atmosfär för att säkerställa att alla känner sig bekväma och glada. En utmärkt metod för att uppnå detta är att servera en klassisk bål som välkomstdrink.

Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt
Artikel

Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt

Idag är vodka en av världens mest populära spritdrycker. Men så har det inte alltid varit. Det krävdes nämligen hundratals år och ett överraskande stort antal misslyckanden innan vodkan slutligen slog igenom och lyckades vinna stjärnstatus även i väst. Häng med på en nära på förhistoriskt lång resa som lite oväntat börjar i ett ukrainskt grottkloster.

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden
Artikel

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden

Nu är årstiden med kortare och mörkare dagar här. Precis som rosévin passar bäst under sommaren och mustiga rödviner gör sig bättre till hösten, finns det spritsorter som passar bättre och sämre för olika årstider. Exakt vad du ska dricka under hösten är givetvis mycket en fråga om smak. Vi har valt ut ett flertal olika spritsorter som går bra att smutta på som de är, eller blanda i en höstdrink. Drick och njut!

Känner du Grönstedt – cognacsmannen?
Artikel

Känner du Grönstedt – cognacsmannen?

Så här i nationaldagstider introducerar vi på Cocktailguiden Johan Daniel Grönstedt. Han är mannen bakom det välkända cognacsvarumärket – aktuell med ”Le National”, Sveriges nationaldagscognac sedan 20 år.