Meny
Hem / Irländsk whiskey – först som sist

13 Mars 2024

Artikel

Irländsk whiskey – först som sist

Irland var först i världen med att göra whiskey världspopulär. Sedan tog det stopp. Men nu är den irländska whiskeyn tillbaka på allvar – och fortfarande stavas den med e.

Irländsk whiskey – först som sist

Whisky med e, eller?

När destilleringskonsten nådde västra Europa under medeltiden var irländarna bland de första med att testa tekniken. ”Uisce beatha/uisge beatha”, livets vatten, gjordes av spannmål och basen var ungefär densamma som öl. Efter destillation och lagring i trätunnor blev det en god sprit som sedermera kom att kallas whisky – eller whiskey om vi nu ska prata Irland. För medan whisky stavas utan e i de flesta länder håller irländare och amerikaner fast vid stavningen med e, whiskey.

Den första whiskeyn var smaksatt

Irlands första whiskey var smaksatt med olika örter och inte lika vällagrad som idag. Likören Irish Mist som lanserades 1963 lär vara gjord på ett recept från den tiden.

Från superpopulär till nästan utdöd

Fram till slutet av 1800-talet var den irländska whiskeyn omåttligt populär. Men så hände något. Dels hakade irländarna inte på den nya trenden med billigare och mer industriell framställning i kolonndestilleringsapparat (trots att apparaten patenterats av en irländare). Det ledde i sin tur till att skotsk så kallad blended whisky senare tog över världsmarknaden. Dels hade irländarna en stor marknad i USA och där infördes alkoholförbud 1920. Dels genomled Irland både inbördeskrig och handelskrig. Runt 1830 fanns nästan hundra destillerier. Under senare delen av 1900-talet fanns till slut bara två kvar och båda ägdes av Irish Distillers. Dessa producerade dock flera av de kända varumärkena, som Bushmills, Jameson, Tullamore Dew och Paddy.

Marknaden blomstrar igen

Sakta men säkert har den irländska whiskeymarknaden återhämtat sig. År 1987 etablerade John Teeling destilleriet Cooley på Cooleyhalvön och sedan har det rullat på, småskaligt som storskaligt. Irish Distillers-varumärket Tullamore Dew har exempelvis startat upp splitternytt destilleri i hemstaden Tullamore. Även om irländsk whiskey fortfarande har långt kvar till sina forna glansdagar kan lugnt säga att marknaden blomstrar på den gröna ön, med ett trettiotal aktiva destillerier och fler på gång.

Irländsk eller skotsk – vad är skillnaden?

Irländsk whiskey har traditionellt sett skiljt sig från den skotska genom att den vanligtvis destilleras i enkelpanna medan skotsk blended tillåter blandning med sprit destillerad i kolonn. För skotsk maltwhisky är det dock också enkelpanna som gäller och där var skillnaden att skottarna lät spriten genomgå två vändor i pannorna medan irländarna ofta föredrog tre. I Skottland blev det mode med rökig whisky genom att malten torkades över torvrök medan irländarna föredrog orökt malt. Resultatet blev att den irländska whiskeyn upplevdes lite renare och mildare i smaken än den skotska. Numera kan destillerier dock göra mer som de själva vill och tycker, vilket gör att det inte alltid går att känna vad som är irländskt, skotskt – eller om whiskyn kommer från någon helt annanstans.

Skåla för Irland den 17 mars!

Den 17 mars firas Irlands nationaldag, St Patrick’s Day, med parader i grönt. Men vad är det egentligen som firas? Jo, Patrick kom till Irland som 16-åring för att arbeta. Det var 400-tal och den unge mannen intresserade sig för kristendom så till den milda grad att han började lära andra om religionen. Han anses därför vara den som kristnade landet och firas som helgon det datum han lär ha lämnat jordelivet. Firandet sker av irländare över hela världen, på sina håll ordentligt. Exempelvis färgas Chicago River i Illinois grön varje år för att fira helgonet.

Och vad passar bättre att skåla för Patrick i, än ett glas irländsk whiskey?

Liknande nyheter

5 julklappstips för drinkälskaren
Artikel

5 julklappstips för drinkälskaren

Har du slut på julklappsidéer? Ge bort något i jul som kommer att uppskattas på riktigt! Nu när julen står för dörren vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Här har vi samlat våra bästa presenttips från drink- och cocktailvärlden.

Ny lansering – PEAK 2 PEAK På Systembolaget
Pressrelease

Ny lansering – PEAK 2 PEAK På Systembolaget

Första mars lanseras Peak 2 Peak i systembolagets ordinarie sortiment. Första Blended Malt Scotch Whisky på PET-flaska.

Mackmyra Kaizen – en experimentell trilogi
Pressrelease

Mackmyra Kaizen – en experimentell trilogi

Mackmyra lanserar exklusiv trilogi där svensk whisky möter japanskt te. En fusion av hantverk och passion från olika kontinenter, där whiskyn har åldrats i ex-bourbonfat mättade med japanskt te. Tre exklusiva tesorter har resulterat i tre komplexa whiskies med spännande smaknoter som kommer att lanseras under våren. Först ut är Kaizen 01 – Gyokuro.

High Coast Distillery lanserar Origins Series samlingsbox
Pressrelease

High Coast Distillery lanserar Origins Series samlingsbox

Den 8 november 2023 lanserades Origins-boxen från High Coast. I fyra miniatyrflaskor möter vi av High Coast Distillerys grundläggande smakprofiler.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA