Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Så blandar du drinkar som ett proffs

11 Juli 2023

Artikel

Så blandar du drinkar som ett proffs

Vill du kunna imponera på dina vänner med en riktigt bra drink? Vi delar med oss av tipsen som gör dig till en hemmabartender i världsklass.

Så blandar du drinkar som ett proffs

Vad behöver du veta för att bli en mästare på drinkblandning? Här är några insider-tips som kommer att ta dina cocktailfärdigheter till nya höjder.


Is är nyckeln

Använd ny is för varje drink istället för att återanvända is från tidigare drinkar. Ska du ha krossad is till din drink? Linda in isbitar i en kökshandduk och banka försiktigt på dem med en muddler eller annat lämpligt redskap.


Välj rätt glas

Valet av glas kan göra stor skillnad för hur drinken upplevs. Servera en Cosmopolitan i ett elegant glas och använd ett highball- eller whiskyglas för whiskydrinkar.


Noggrannhet är viktigt

Följ receptet noggrant och undvik att lägga till extra ingredienser "bara för att". En välbalanserad cocktail kräver precision och noggrannhet.


Vatten är din vän

Se till att alltid ha vatten tillgängligt för dina gäster. För en uppfriskande twist kan du tillsätta myntakvistar eller citronskivor. Du kan också frysa in bär i iskuber att lägga i vattnet, för extra smak och färg.


Skaka, rör inte

Att skaka en cocktail är nyckeln till att kyla och blanda den ordentligt. Fyll shakern med rejält (cirka 2/3) med is, använd båda händerna och skaka noggrant.


Silning är ett måste

Genom att sila din drink undviker du oönskade partiklar från ingredienserna. Bartenders använder vanligtvis en Hawthorne-sil för skakade drinkar och en Julep-sil när de blandar direkt i glaset. Du kan också använda en vanlig tesil om du inte har tillgång till specialverktyg.

Muddla för extra smak

Muddling är en teknik som används för att pressa ut smakerna från frukt, örter eller kryddor. Lägg ingredienserna i botten av en shaker eller ett glas och använd en muddler för att försiktigt pressa och extrahera smakerna.


Citron-tricket

För att få ut maximalt med saft: rulla citronen mot en plan yta samtidigt som du försiktigt trycker på den. Halvera sedan citronen och pressa halvorna i en citruspress.


Zest för extra arom

Zesten från en citron eller apelsin kan tillföra arom och smak till din cocktail. Vrid eller kläm zesten över drinken för att frigöra oljor och aromer.


Garnityr för ögat och gommen

En kreativ garnityr kan lyfta din cocktail på mer än ett sätt – inte bara att drinken blir vacker att titta på, utan också genom att förhöja smakupplevelsen.

Liknande nyheter

Goda whiskydrinkar du enkelt blandar hemma
Artikel

Goda whiskydrinkar du enkelt blandar hemma

En whiskydrink passar både den inbitne whiskyfantasten såväl som den som precis börjat utforska whiskyvärlden. Vi ger dig knepen för att få till en riktigt bra drink och tipsar om fem klassiska whiskydrinkar.

Världens bästa bartender: ”Jag ska börja pusha för akvavit!”
Artikel

Världens bästa bartender: ”Jag ska börja pusha för akvavit!”

Andy Watson är bartendern som blev utsedd till världens bästa när han vann IBA world cocktail championship 2022. Han är ursprungligen från Sydney, Australien, men bor sedan 7 år tillbaka i Sverige. Cocktailguiden träffade honom för ett samtal om vad som gör en bartender riktigt bra och varför han vinner varenda tävling han ställer upp i.

Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias
Artikel

Vi tar en cocktail detour med Joakim och Mattias

Joakim och Mattias driver tillsammans Instagramkontot @cocktaildetour och har även en blogg med samma namn. Där tipsar de om nya och bortglömda cocktailrecept, spännande flaskor, den snyggaste utrustningen och sina bästa barupplevelser. Vi fick en pratstund med duon kring deras samarbete med oss på Cocktailguiden.

Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?
Artikel

Konjak – holländskt brännvin på fransk ek?

Förväxla inte brandy med konjak. Varför inte? Jo, för det vore ungefär samma sak som att kalla mousserande vin från Italien för champagne. Låt oss nu gräva lite mer och bekanta oss med en av världens mest klassiska spritdrycker. Hur smakar konjak, hur tillverkar man den och vad i hela friden har den franska drycken med Holland att göra?