Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
7 Maj 2025
Artikel
Pandemin i början av 2020-talet var ju på så många sätt en märklig tid. Vi stängde dörrarna mot omvärlden och öppnade i stället den egna kylskåpsdörren i jakt på inspiration. Och mitt i detta handspritsdoftande vakuum föddes de, hemmabarerna - för oss som fortsatt ville kunna njuta en välgjord cocktail, lockdown till trots.
Plötsligt blev vi alla mixologer. Inte för att vi nödvändigtvis kunde eller visste hur man gör, men för att vi hade tid. Tid att googla skillnaden mellan en sour och en fizz. Tid att försöka göra egen sockerlag (vilket visade sig vara mycket lättare än vi trodde). Tid att ifrågasätta varför vi inte alltid haft en rågwhisky eller örtlikör i barskåpet.
Vi byggde barvagnar av avlagda möbler, dammade av ärvda glasserviser och insåg att det där med att "skaka med is" faktiskt hade en funktion och inte bara var ett dramatiskt inslag på krogen. Vi rörde Negronis i konservglas, skakade Espresso Martinis med överblivet kaffe och muddlade Mojitos med basilika när myntan tydligen tagit slut. Vissa kvällar blev det succé, andra... not so much.
Så började restaurangerna och barerna långsamt öppna upp igen. Restriktionerna lättade, vi stammisar kröp ut ur karantänen, och barernas dörrar slogs upp med samma nyfunna kraft som en Champagnekork. Och där stod vi, lite ringrostiga, men med en nyfunnen respekt för bartendrarnas yrkesskicklighet. För låt oss vara ärliga - hur mycket vi än älskar våra hemgjorda Old Fashioneds, så slår inget känslan av att sitta vid en riktig bardisk, höra klirret från glas, sorlet av samtal, och se en bartender trolla fram magi med en precision som får ens hemmablandade gin & tonics att . . . blekna.
Ändå har hemmabaren inte försvunnit. Den har snarare blivit ett komplement. Vi går ut igen, för att träffa vänner, flirta med främlingar, och dricka drinkar som faktiskt smakar som de ska. Men vi har också lärt oss att uppskatta den välgjorda drinken på hemmaplan. Att det finns något vackert i att avsluta veckan med en egenhändigt blandad Dry Martini - även om den blev lite för rumstempererad och serverades ur fel typ av glas.
Så tack, hemmabaren, för att du var där när vi behövde dig som mest. Och tack, kära krogvärld, för att du tog emot oss med öppna armar när vi kom tillbaka - lite mer belästa, lite mer barsnobbiga, och med stor respekt för bartenderyrket.
Ses vid bardisken. Antingen den där hemma - eller den på krogen!
Viol råkar vara den gemensamma nämnaren när Cocktailguiden ber sina drinkprofiler att bjuda på sina signaturcocktails. Goda och spännande drinkar att blanda i höst!
Den svenska våren och försommaren i drickbart format. Detta recept på Rabarberspritz innehåller både rabarberlikör och rabarbersockerlag som spetsas med gin och späds med friskt bubblande vatten. Spritz går att variera i det oändliga, och den är dessutom enkel att göra alkoholfri genom att bara använda olika sockerlag och utesluta spriten.
Hur svårt kan det vara? Jättesvårt! Cocktailguiden tipsar om några av världens mest svårblandade drinkar.
Andy Watson är bartendern som blev utsedd till världens bästa när han vann IBA world cocktail championship 2022. Han är ursprungligen från Sydney, Australien, men bor sedan 7 år tillbaka i Sverige. Cocktailguiden träffade honom för ett samtal om vad som gör en bartender riktigt bra och varför han vinner varenda tävling han ställer upp i.