Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / 6 fakta om mezcal – tequilans vilda släkting

10 Juli 2024

Artikel

6 fakta om mezcal – tequilans vilda släkting

Mezcal (kan också stavas mescal) är en sprit gjord av jäst och destillerad must från agaveplantan. Den är en ursprungsskyddad mexikansk spritdryck som finns i tre huvudkatgorier; mezcal med ganska frikostigt regelverk, mezcal artesanal med hårdare regelverk, och mezcal ancestral med mycket hårt regelverk kring tillverkningen.

6 fakta om mezcal – tequilans vilda släkting

Historiskt har mezcal dock varit ett samlingsnamn för det mesta i spritväg gjort av de olika sorterna av agaveplantan. En lite vildare dryck jämfört med den mer uppstyrda tequilan. Men vissa generella regler finns, och här kommer därför 6 fakta om mezcal som du kan glänsa med nästa gång det vankas taco-fiesta.

1. Mezcal görs av olika agave-sorter

Agave är en liljeväxt som liknar en stor kaktus. Det som används är själva fruktkroppen, piñan. Medan tequila måste göras av en specifik agavesort görs mezcal av ett trettiotal olika sorter.

2. Pulque är drycken som destilleras till mezcal

En populär dryck på den mexikanska landsbygden är pulque. Det är jäst agavejuice med en alkoholhalt ungefär som öl, men med en färg som mer liknar mjölk. Denna dryck destilleras till mezcal.

3. Filippinerna började göra mezcal

Ja, det var i alla fall destillationspannor som filippinska invandrare på 1500-talet hade med sig, som till en början användes för att göra mezcal. 

4. Mezcal ger dig inte hallucinationer

Det hallucinogena ämnet mescaline finns faktiskt inte i mezcal, trots namnet. Spriten ger alltså inte hallucinationer. I alla fall inte mer än någon annan starksprit …

5. Det finns larver i mezcal

Ja, faktum är att det kan göra det. Enklare mezcal får smaksättas med lite allt möjligt, bland annat agave-larver, tusenfotingar som även används i det mexikanska köket.

6. Mezcal är inte sämre än tequila!

Förr hade mezcal dåligt rykte. Det ansågs vara en bond-sprit som luktade finkel medan tequila var den finare, mer välkammade versionen av samma dryck. Idag vet vi bättre – visst finns den okammade bondspriten, men faktum är att en del mezcalproducenter nu har högre anseende än många tequilaproducenter. Och att spriten uppskattas av bartenders världen över.