Meny
Hem / Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt

22 Februari 2024

Artikel

Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt

Idag är vodka en av världens mest populära spritdrycker. Men så har det inte alltid varit. Det krävdes nämligen hundratals år och ett överraskande stort antal misslyckanden innan vodkan slutligen slog igenom och lyckades vinna stjärnstatus även i väst. Häng med på en nära på förhistoriskt lång resa som lite oväntat börjar i ett ukrainskt grottkloster.

Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt

Vodka är inget nytt påfund. Långt ifrån. Drycken nämndes faktiskt, hör och häpna, för första gången redan i början av 1000-talet i den så kallade Nestorskrönikan. I denna krönika, som är en blandning av historia och allehanda myter, beskriver munken Nestor själv från sitt grottkloster i Kiev hur östslaver redan under 800-talet var törstiga i en dryck som man alltså redan då benämnde vodka.

Även om sanningshalten i denna text bör tas med en nypa salt står det helt klart att vodkans historia är lång – åtminstone tusenårig. Men var kommer den ifrån egentligen, vodkan?

Okryddat brännvin från Östeuropa?

Därom tvista de lärde. Ja, det ekar inte monotont i åsiktskorridoren när det kommer till vodka och dess ursprung. En del menar att vodkan började tillverkas i Polen redan under 900-talet medan andra hävdar att drycken utan tvekan har sitt ursprung i västra Ryssland. Kommer vi någonsin att få veta sanningen? Låt oss istället kompromissa och säga så här: vodka är från början en polsk-rysk, ren och färglös spritdryck. ”Vanlig” sprit, kort och gott.

Ordet vodka kommer från det polska woda samt det ryska voda och kan närmast översättas till – ”det lilla vattnet”.

Klar och ren sprit med neutral smak

Vodka är i sin mest förekommande natur en icke smaksatt, okryddad spritdryck gjord på spannmål, frukt eller potatis. Genom att först låta den stärkelserika basen jäsa separeras sedan alkoholen från övriga ämnen genom destillering i kolonn- eller enkelpanna.

Vodka är med andra ord både snaps och akvavit – fast utan kryddning eller lagring. Enligt EU-reglerna ska alkoholhalten ligga på minst 37,5 procent (även om 40 procent är vanligast).

Vodka som vodka?

Trots att smaken är högst neutral finns skillnader mellan olika typer av vodka. Och detta beror inte endast på valet av råvara utan även på de olika ländernas tillverkningstraditioner.Den svenska och finländska vodkan är generellt mer klar och smaklös än vodkan i dryckens geografiska ursprungsområden där den överlag har en tydligare smak och samtidigt en något oljigare konsistens. I Polen är det vanligt att använda potatis när man tillverkar vodka. Detta ger en mer krämig konsistens med försiktig sötma.

Apropå ursprungsområden: Hur tog sig egentligen vodkan från öst till väst och blev till den världsgigant den är idag? Ja, det började någonstans med Pjotr Arsenievich Smirnov och hans familjeföretag. Låt oss backa bandet lite.

Smirnov la grunden till framgångssagan i väst

I slutet av 1800-talet dominerade Smirnovs vodka hela den ryska spritmarknaden. Men efter att hans fabrik konfiskerats av den ryska staten 1917 flydde en av hans söner, Vladimir, till Europa för att därifrån försöka utmana monopolet och återta den marknad de berövats. Till att börja med förvandlades Smirnov till Smirnoff eftersom det var i Frankrike som han började sina försök.

Slutligen, efter att även provat lyckan i länder som Turkiet, Ukraina och Egypten, gav han upp och sålde sina rättigheter till ukrainaren Rudolf Kunett som då bodde i New York. Han gick bet han med. År 1938 hade Kunett inte ens råd med alkohollicensen, och hoppet gick istället till den amerikanska spritjätten Heublein. Men hur skulle Smirnoff Vodka någonsin kunna mäta sig med den amerikanska whiskeyn?

Smirnoff’s White Whiskey

Det är inte lätt att konkurrera med whiskey i sin egen borg. Men efter att Smirnoff Vodka likt en kameleont började att marknadsföras som en vit variant av densamma började vinden så småningom att vända. Smirnoff fick också hjälp av 50-talets cocktailkultur inom vilken vodkan verkligen passade in på grund av dess neutrala spritsmak.

Spritdrycken med färre kalorier var nog inget rykte som Smirnoff ville tvätta bort. Men trots den senaste tidens framgångar fanns det ett rykte som klingade sämre och som inte ville ge sig.

Från dåligt rykte till iögonfallande premiummärke

Trots sin medvind i USA under andra hälften av 1900-talet dröjde det ända fram till 80-talet innan vodkan blev av med sitt anseende som billig lågkvalitetsprodukt. Svenska Absolut Vodka lanserades med sin absolut stilrena design och lyckades förvandla vodka till en premiumprodukt även i väst.

Visste du att svenska Virtuous Vodka utsågs till världens bästa vodka 2023?

Vodka – den perfekta drinkbasen

I många östeuropeiska länder föredrar man fortfarande att dricka vodkan precis som den är. Men många ser fortfarande vodkan som en neutral premiumprodukt att bygga drinkar på. En av våra favoriter är Moscow mule.    

Ingredienser:
4–6 cl vodka
1 lime
1–2 dl ginger beer
Is
Mynta

Så blandar du Moscow Mule:
1. Dela limen i klyftor. Muddla sedan klyftorna i en kopparmugg.
2. Häll i vodka och ginger beer.
3. Fyll muggen med is och rör om.
4. Dekorera med mynta.

 

Källor: systembolaget, spritakademien, spiritsnews, svenskvodka, livetsgoda, swedishtonic, drinkkompaniet, livsmedelsverket

Liknande nyheter

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden
Artikel

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden

Nu är årstiden med kortare och mörkare dagar här. Precis som rosévin passar bäst under sommaren och mustiga rödviner gör sig bättre till hösten, finns det spritsorter som passar bättre och sämre för olika årstider. Exakt vad du ska dricka under hösten är givetvis mycket en fråga om smak. Vi har valt ut ett flertal olika spritsorter som går bra att smutta på som de är, eller blanda i en höstdrink. Drick och njut!

Vodka gör comeback – med hantverksproducenter och mineraler
Artikel

Vodka gör comeback – med hantverksproducenter och mineraler

Efter en tids kräftgång är vodkan på väg tillbaka. Rekordsiffror spås när en ny generation förväntas bli sugna på ren sprit.

Klassisk bål - välkomstdrinken som får gästerna att trivas
Artikel

Klassisk bål - välkomstdrinken som får gästerna att trivas

Att bjuda in vänner och familj till ditt hem är alltid en njutning. Det är dock viktigt att skapa en varm, inbjudande atmosfär för att säkerställa att alla känner sig bekväma och glada. En utmärkt metod för att uppnå detta är att servera en klassisk bål som välkomstdrink.

Vodka från Stockholms Bränneri
Pressrelease

Vodka från Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri lanserar nu sin Vodka. Det urbana Stockholmsdestilleriet som förutom en stark ginportfölj också tillverkar aperitifer samt färdigblandade cocktails både med och utan alkohol breddar nu sitt utbud ytterligare.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA