Meny
Hem / 5 fakta om hot shot – hur många kan du?

25 Oktober 2023

Artikel

5 fakta om hot shot – hur många kan du?

Hot shot är en drink som återvänt med råge. Den svenska storfavoriten från 90-talet fick sig ett uppsving 2020 och har sedan dess bara ökat i popularitet. Men hur bra koll har du egentligen på den här drinken? Visste du till exempel att dagens hot shots inte ser ut som de gjorde från början? Briljera med dina kunskaper nästa gång det är fest – med dessa fem fakta.

5 fakta om hot shot – hur många kan du?

1. Kaffedrink-tävlingen som blev succé

Hot shot:en introducerades för första gången 1998 under en tävling som anordnades av Löfbergs Lila, under Svenska Mästerskapen i longdrinks. Det var då bartendern Bosse Bergström från Hudiksvall skapade sin berömda hot shot.

2. Så blev Galliano den givna partnern till hot shot

När Bosse Bergström skapade sitt tävlingsbidrag använde han från början Anisette. Efter att ha fortsatt experimentera efter tävlingen bytte han ut Anisette mot Galliano – och det är med denna kryddiga vaniljlikör som hot shots blev så populära.

3. Sverige törstar efter hot shots

De följande sex åren var det nära nog omöjligt att gå in på en bar utan att se hot shots serveras på brickor – drinken var så given att du knappt behövde säga namnet när du gick fram till baren. Under perioden ökade försäljningen av Galliano i Sverige med 750 procent.

4. Myten om hot shot

För många var det svårt att föreställa sig hur det ens var möjligt att producera de enorma mängder likör som krävdes. Än idag finns det folk som påstår att svenska folkets begär efter hot shots tvingade Galliano att öppna ett destilleri mitt ute i skogen.

5. Så här gör du en perfekt hot shot

Det är enkelt att göra en hot shot, men det finns några steg du vill få till för att den ska bli riktigt bra.

Ingredienser:
2 cl Galliano
2 cl kaffe
Lättvispad grädde

Gör så här:
1. Häll Galliano i botten av ett shotglas.
2. Häll försiktigt över kaffet. Kaffet ska vara varmt, men inte hett. För att lättare få till en snygg skiktad effekt kan du hälla kaffet på en tesked, ner över Gallianon.
3. Toppa med fluffigt vispad grädde.

Kände du till dessa fakta sedan tidigare, eller fick du lära dig något nytt?

Foto: Galliano.com

Källor: cocktailguiden.com, mynewsdesk.com, ljusnan.se, ateriet.com, galliano.com, ng.se

Liknande nyheter

Spritz – orange framgångssaga med historia
Artikel

Spritz – orange framgångssaga med historia

Sugen på en spritz när värmen äntligen är på väg? Ja, faktum är att folk varit sugna på denna blandade vindrink i ett par hundra år. Och ursprunget lär vara nuvarande Italien.

Bombardino – påsklikören som är världens godaste after ski-drink
Artikel

Bombardino – påsklikören som är världens godaste after ski-drink

Den som någon gång åkt skidor i italienska alperna har förmodligen stött på den. Bombardino. Serverad varm är det en av världens godaste – och sötaste – drinkar.

Upptäck 5 italienska drinkar
Artikel

Upptäck 5 italienska drinkar

Vi tipsar om fem klassiska, italienska drycker som kommer att föra dig på en smakresa genom de pittoreska landskapen.

Limoncello DiCapri lanserar en crema
Pressrelease

Limoncello DiCapri lanserar en crema

Den 4 mars släpper släpps Limoncello DiCapri Crema i beställningssortiment.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA