Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Unik kastanjelagrad whisky från Agitator

18 Juni 2024

Artikel

Unik kastanjelagrad whisky från Agitator

Har du testat whisky lagrad i kastanjefat? Förmodligen inte, om du inte redan druckit Chestnut Cask från Agitator. En unik produkt, förbjuden i Skottland, men tillåten i Arboga. Cocktailguiden ringde upp destillerichef Oskar Bruno som gärna tar sig ett glas till osten.

Unik kastanjelagrad whisky från Agitator

Vad skiljer kastanjefat från ekfat, som ju vanligtvis används för whiskylagring?
– Kastanjen ger mer smak. Träet är porösare, avger mer färg och fattoner. Medan ek ger vaniljliknande aromer ger kastanj mer dova, söta toner av torkad frukt. Den ger också mer tannin, så whiskyn får lite mer stramhet i smaken.

Kan man se skillnad på whiskyns färg?
– Ja, kastanjelagrad whisky har väldigt djup intensitet. Färgen är rödbrun och mörkare än om whiskyn lagrats i ekfat.

Hur kom det sig att ni testade detta?
– När vi drog igång destilleriet var ett mål att utforska intressanta lagringsmetoder. Det skotska regelverket säger att whisky måste lagras i ektunnor. I Sverige följer vi EU:s regelverk som säger att whisky ska vara lagrad tre år i trätunnor. Så vi kollade upp andra träslag och såg att man i Portugal lagrade druvdestillat i kastanjefat med bra resultat.

Varifrån köper ni faten?
– I början från Spanien, numera från Portugal. De kan producera den mängd vi behöver.

Har ni bara kastanjefat på destilleriet nu?
– Nej, eftersom det är mer poröst och avger så mycket smak startar vi oftast med de första åren i ekfat, typ bourbontunnor. Sedan avslutar vi med något år i kastanj. Lite kastanjelagrad whisky finns i allt vi tillverkar idag.

Hur dricks Chestnut Cask allra bäst?
– Den är mångfacetterad – funkar bra att njuta i sig själv utan något i eller till. Men den är också väldigt god till ostar. Jag väljer helst Saint Agur eller en lagrad pecorino. I drinkar tycker jag den passar bäst i Old fashioned eller Whisky sour.

Känner du till någon annan i världen som gör whisky lagrad i kastanjefat?
– Jag vet att det förekommer experiment med det, men känner inte till några fasta produkter.

 

Så vill man testa kastanjelagrad whisky är det alltså Chestnut Cask man ska testa. Unik whisky från Arboga!

Liknande nyheter

Goda whiskydrinkar du enkelt blandar hemma
Artikel

Goda whiskydrinkar du enkelt blandar hemma

En whiskydrink passar både den inbitne whiskyfantasten såväl som den som precis börjat utforska whiskyvärlden. Vi ger dig knepen för att få till en riktigt bra drink och tipsar om fem klassiska whiskydrinkar.

High Coast Distillery lanserar Origins Series samlingsbox
Pressrelease

High Coast Distillery lanserar Origins Series samlingsbox

Den 8 november 2023 lanserades Origins-boxen från High Coast. I fyra miniatyrflaskor möter vi av High Coast Distillerys grundläggande smakprofiler.

Mackmyra Kaizen – en experimentell trilogi
Pressrelease

Mackmyra Kaizen – en experimentell trilogi

Mackmyra lanserar exklusiv trilogi där svensk whisky möter japanskt te. En fusion av hantverk och passion från olika kontinenter, där whiskyn har åldrats i ex-bourbonfat mättade med japanskt te. Tre exklusiva tesorter har resulterat i tre komplexa whiskies med spännande smaknoter som kommer att lanseras under våren. Först ut är Kaizen 01 – Gyokuro.

Hallands första Single Malt Whisky - snart på Systembolaget!
Pressrelease

Hallands första Single Malt Whisky - snart på Systembolaget!

Den 9 april 2024 markerar fyra år sedan familjen Zachrisson på Fieruaas Distillery lagrade sin första destillation av Fjäre Single Malt Whisky. Denna svenska whisky har fått vila i tre år på nya, svenska ekfat från Thorslundskagge i Högsjö, därefter fram till buteljering i april i år fått mogna på 120-liters romfat från Jamaica. De första flaskorna kommer att finnas tillgängliga för försäljning i Systembolagets beställningssortiment från och med den 6 maj 2024.