Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

27 Mars 2024

Artikel

Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

Det är skillnad på snaps och snaps. Visste du att ”akvavit” är ett skyddat namn som inte får användas hur som helst?

Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

En snaps till påskmaten är lika självklar som påskägget efter lunchen. Men precis som att allt mousserande vin inte får kallas champagne finns det regler även i snapsens värld. I Sverige är det vanligtvis en slurk kryddat brännvin som gäller när Helan ska intas, men bara vissa av dessa kryddade brännvin får även kallas ”akvavit”.

Kryddat brännvin – ett samlingsnamn

Brännvin är ett ord lånat från södra Europa där sprit tidigt gjordes genom destillering av vin. Idag används ordet för sprit i allmänhet. Kryddat brännvin är därmed sprit som kryddats med aromgivande örter. Det kan handla om allt från pors till malört eller fläderblom.

Akvavit skyddat av EU

Inom kryddat brännvin ingår ”akvavit” som är namnskyddat inom EU. I regelverket står att kummin och eller dill ska vara huvudsaklig kryddning. Alkoholhalten ska ligga på minst 37,5 procent. Om så inte är fallet får spriten säljas som kryddat brännvin, men alltså inte som akvavit. Akvavit görs främst i Danmark, Sverige, Norge och Finland, och varje land har sitt eget ursprungsskydd. Svensk Akvavit är därmed lika skyddat som champagne och Kalix löjrom.

Livets vatten för nördar

När sillen ligger på tallriken och glasen fyllts med immande nubbe kan du glänsa med dessa nördkunskaper om akvavit. Kanske kan du även tillägga att namnet kommer från latinets ”aqua vitae” som betyder livets vatten. Samma betydelse har Frankrikes ”eau de vie” och Skottlands ”uisge beatha”, som populärt förkortas ”whisky”. Och du, tänk på att akvavit serveras kall, men inte iskall – då känns nämligen inte smaken. Komplettera gärna med en sång: ”Sjung hopp fallerallan lej …”.

Testa olika akvavit-stilar

Aalborg Taffel Akvavit, Danmark

Originalsnapsen från Ålborgsdestilleriet skapades av Isidor Henius 1846. Den har rejäl kumminsmak och värmande hög alkoholhalt, som dansk akvavit ofta har. Klar och ren är den perfekt till feta sillar och smörrebröd.

O.P. Anderson Aquavit, Sverige

Den äldsta svenska akvaviten lär vara O. P. Anderson, uppkallad efter skeppsredaren och destillatören Olof Peter. Den har rik kryddning av kummin, anis och fänkål och en frisk, citruslik eftersmak. 

Lysholms Linie Aquavit, Norge

Norsk akvavit är ofta fatlagrad och därmed lite rundare, fylligare och mer kryddig i kombination med kummin och dill. ”Linie”-akvavit ska ha rest i träfat på båt från Norge över ekvatorn och tillbaka – en tradition från 1800-talet.

Liknande nyheter

Ny snaps på Systembolaget från Norrtälje Bränneri
Pressrelease

Ny snaps på Systembolaget från Norrtälje Bränneri

Vi har tidigare skrivit om att Norrtälje Bränneri har under 2023 sökt efter en mer praktisk flaska som uppfyller Systembolagets nya viktkrav och som är i linje med deras nya grafiska profil. Nu släpps den tredje delen i produktserien Norrtälje Bränneri Ekologisk Snaps 350 ml.

Gintrender att ha koll på under 2024
Nyhet

Gintrender att ha koll på under 2024

Gin har seglat upp som en av de bäst säljande spritsorterna i världen, och premium-gin har bidragit till att vända den vikande ginkonsumtionen i Storbritannien. Faktum är att traditionell gin förväntas gå om cognac som den näst mest sålda premium-produkten i Storbritannien under 2024. Här är ytterligare fyra spännande gintrender att hålla koll på!

Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt
Artikel

Vodka – så blev det enkla, okryddade brännvinet en världsberömd premiumprodukt

Idag är vodka en av världens mest populära spritdrycker. Men så har det inte alltid varit. Det krävdes nämligen hundratals år och ett överraskande stort antal misslyckanden innan vodkan slutligen slog igenom och lyckades vinna stjärnstatus även i väst. Häng med på en nära på förhistoriskt lång resa som lite oväntat börjar i ett ukrainskt grottkloster.

En djupdykning i rom och drinken daiquiri
Artikel

En djupdykning i rom och drinken daiquiri

Rom är utan tvekan en av världens mest kända spritdrycker. Uppskattad avec som på samma gång visat sig vara den perfekta basen i ett oändligt antal populära och klassiska drinkar. Men rom har också ett mörkt förflutet. Mörkt som natten.