Meny
Hem / Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

27 Mars 2024

Artikel

Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

Det är skillnad på snaps och snaps. Visste du att ”akvavit” är ett skyddat namn som inte får användas hur som helst?

Snaps till påsken? ”Akvavit” eller vanligt brännvin – vet du skillnaden?

En snaps till påskmaten är lika självklar som påskägget efter lunchen. Men precis som att allt mousserande vin inte får kallas champagne finns det regler även i snapsens värld. I Sverige är det vanligtvis en slurk kryddat brännvin som gäller när Helan ska intas, men bara vissa av dessa kryddade brännvin får även kallas ”akvavit”.

Kryddat brännvin – ett samlingsnamn

Brännvin är ett ord lånat från södra Europa där sprit tidigt gjordes genom destillering av vin. Idag används ordet för sprit i allmänhet. Kryddat brännvin är därmed sprit som kryddats med aromgivande örter. Det kan handla om allt från pors till malört eller fläderblom.

Akvavit skyddat av EU

Inom kryddat brännvin ingår ”akvavit” som är namnskyddat inom EU. I regelverket står att kummin och eller dill ska vara huvudsaklig kryddning. Alkoholhalten ska ligga på minst 37,5 procent. Om så inte är fallet får spriten säljas som kryddat brännvin, men alltså inte som akvavit. Akvavit görs främst i Danmark, Sverige, Norge och Finland, och varje land har sitt eget ursprungsskydd. Svensk Akvavit är därmed lika skyddat som champagne och Kalix löjrom.

Livets vatten för nördar

När sillen ligger på tallriken och glasen fyllts med immande nubbe kan du glänsa med dessa nördkunskaper om akvavit. Kanske kan du även tillägga att namnet kommer från latinets ”aqua vitae” som betyder livets vatten. Samma betydelse har Frankrikes ”eau de vie” och Skottlands ”uisge beatha”, som populärt förkortas ”whisky”. Och du, tänk på att akvavit serveras kall, men inte iskall – då känns nämligen inte smaken. Komplettera gärna med en sång: ”Sjung hopp fallerallan lej …”.

Testa olika akvavit-stilar

Aalborg Taffel Akvavit, Danmark

Originalsnapsen från Ålborgsdestilleriet skapades av Isidor Henius 1846. Den har rejäl kumminsmak och värmande hög alkoholhalt, som dansk akvavit ofta har. Klar och ren är den perfekt till feta sillar och smörrebröd.

O.P. Anderson Aquavit, Sverige

Den äldsta svenska akvaviten lär vara O. P. Anderson, uppkallad efter skeppsredaren och destillatören Olof Peter. Den har rik kryddning av kummin, anis och fänkål och en frisk, citruslik eftersmak. 

Lysholms Linie Aquavit, Norge

Norsk akvavit är ofta fatlagrad och därmed lite rundare, fylligare och mer kryddig i kombination med kummin och dill. ”Linie”-akvavit ska ha rest i träfat på båt från Norge över ekvatorn och tillbaka – en tradition från 1800-talet.

Liknande nyheter

Goda whiskydrinkar du enkelt blandar hemma
Artikel

Goda whiskydrinkar du enkelt blandar hemma

En whiskydrink passar både den inbitne whiskyfantasten såväl som den som precis börjat utforska whiskyvärlden. Vi ger dig knepen för att få till en riktigt bra drink och tipsar om fem klassiska whiskydrinkar.

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden
Artikel

12 höstiga spritsorter som passar under den mörkare årstiden

Nu är årstiden med kortare och mörkare dagar här. Precis som rosévin passar bäst under sommaren och mustiga rödviner gör sig bättre till hösten, finns det spritsorter som passar bättre och sämre för olika årstider. Exakt vad du ska dricka under hösten är givetvis mycket en fråga om smak. Vi har valt ut ett flertal olika spritsorter som går bra att smutta på som de är, eller blanda i en höstdrink. Drick och njut!

Ny snaps på Systembolaget från Norrtälje Bränneri
Pressrelease

Ny snaps på Systembolaget från Norrtälje Bränneri

Vi har tidigare skrivit om att Norrtälje Bränneri har under 2023 sökt efter en mer praktisk flaska som uppfyller Systembolagets nya viktkrav och som är i linje med deras nya grafiska profil. Nu släpps den tredje delen i produktserien Norrtälje Bränneri Ekologisk Snaps 350 ml.

Klassisk bål - välkomstdrinken som får gästerna att trivas
Artikel

Klassisk bål - välkomstdrinken som får gästerna att trivas

Att bjuda in vänner och familj till ditt hem är alltid en njutning. Det är dock viktigt att skapa en varm, inbjudande atmosfär för att säkerställa att alla känner sig bekväma och glada. En utmärkt metod för att uppnå detta är att servera en klassisk bål som välkomstdrink.

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA