Meny
Hem / Anders Melldén möter Oskar Kalmaru

30 April 2024

Artikel

Anders Melldén möter Oskar Kalmaru

Anders Melldén möter Oskar Kalmaru, VD på Agitator Whiskymakare i Arboga, aktuell med ny whisky för sommarens drinkar.

Anders Melldén möter Oskar Kalmaru

Oskar Kalmaru har aldrig jobbat med sprit tidigare men gillar att dricka det. Han har däremot lång erfarenhet från att starta upp företag och bygga varumärken. Det var kombinationen av småbolagsbygge och marknadsutveckling som lockade honom till Agitator.

– Ja, det är en väldigt rolig bransch! Jag lär mig massor.

Om du skulle presentera Agitator kort för någon som inte har koll, hur skulle du göra det?

– Vi är ett whiskydestilleri i Arboga. Whisky kan göras på massor av olika sätt, ändå gör nästan alla som skottarna. Som ny aktör på en ganska ny marknad tar vi vara på möjligheten att tänka nytt. Det ligger i vårt namn – vi agiterar för nya sätt att göra whisky på. Vi tror inte att den bästa whiskyn är gjord än och den som gör den kommer vara en som tänker nytt.

Vilket kommer att vara ni då, antar jag, haha. Det är uppenbarligen ganska svårt att driva ett whiskydestilleri, sett till det ekonomiska. Varför kommer ni lyckas?

– En anledning tror jag är att Agitator startades av personer med destillerierfarenhet. Vår destillerichef Oskar Bruno har arbetat på Grythyttan destilleri och Håkan Jarskog var med och startade High Coast. Då är det lättare att göra rätt från början. Sedan gjorde vi tidigt investeringar i automatiserade processer så att vi klarar att driva destilleriet med färre personer. Och genom olika tekniker och fattyper får vi fram whisky som blir färdig att dricka tidigare vilket gör att vi kan hålla nere priset till konsument.

Hur kom det sig att ni hamnade i Arboga?

– Vi behövde en ganska stor plats med bra tillgång till energi och vatten. Arboga ligger nära Stockholm vilket var viktigt. Dessutom var kommunen aktiv i att hjälpa när vi skulle etablera oss. Det ska de ha en stor eloge för.

Det känns som att ni kommit igång snabbt. Stämmer det?

– År 2015 började vi bygga och 2018 kunde vi göra första destillatet. Första flaskan sålde vi 2021. Så för att vara ett whiskydestilleri har det gått ganska snabbt.

Hur har det gått?

– Väldigt bra. Redan förra året sålde vi mest av alla svenska destillerier och vår Swedish Blend är bäst säljande svenska whiskyn. Jag tror det beror på att vi har väldigt bra whisky till väldigt bra pris. Sedan har vi arbetat lite annorlunda än de andra svenska whiskyproducenterna – vi har inte satsat på besöksverksamhet eller fatägare utan på samarbeten, events och aktiviteter gentemot media.

Vad dricker du själv helst för whisky?

– Har länge gillat bourbon, jag är svag för det fruktigare. Det är kul med whisky som både kan drickas rent och blandas till en drink.

Så vilken är bästa whiskydrinken?

– Om någon annan blandar väljer jag Whisky Sour. Själv gör jag en Old Pal – lika delar whisky, typ vår nya Rye Rye, Campari och röd söt vermouth. Som en Negroni men med whisky istället för gin.

Vad händer med Agitator framåt?

– I sommar blir det en del provningar och festivaler. Det blir kul att se hur Rye Rye landar, en sommarwhisky för drinkar som är framtagen med bartendern Emil Åreng. Och så har vi börjat sälja vår whisky via Amazon i Tyskland och Storbritannien. Det går mycket bättre än vi trodde det skulle göra, så där ska det bli fler länder. Som svensk producent är det en helt ny värld – vi får kontakt med slutkonsumenten på ett sätt vi inte gör med vårt monopol.

Agitator Rye Rye

Agitator Rye Rye

Agitator Rye Rye passar perfekt till våren och sommarens alla festligheter tack vare sin lätta men smakrika karaktär. Antingen som den är, ackompanjerad av grillen eller blandad i cocktail och drink.

700 ml - 40%
369 kr


Whisky Sour – en favorit som gärna görs med nya Agitator Rye Rye.

Ingredienser:
50 ml Agitator Rye Rye
40 ml äppelsyra från Sandbergs Drink Lab eller 30 ml citronjuice
20 ml sockerlag
10 ml äggvita
1 nypa flingsalt

Gör så här:
1. Skaka alla ingredienser utan is, ett så kallat torrskak, för att få till ett härligt skum.
2. Tillsätt sedan mycket is till shakern och skaka tills du inte kan hålla i shakern längre.
3. Sila upp till ett passande glas, antingen med eller utan is.

Liknande nyheter

Hallands första Single Malt Whisky - snart på Systembolaget!
Pressrelease

Hallands första Single Malt Whisky - snart på Systembolaget!

Den 9 april 2024 markerar fyra år sedan familjen Zachrisson på Fieruaas Distillery lagrade sin första destillation av Fjäre Single Malt Whisky. Denna svenska whisky har fått vila i tre år på nya, svenska ekfat från Thorslundskagge i Högsjö, därefter fram till buteljering i april i år fått mogna på 120-liters romfat från Jamaica. De första flaskorna kommer att finnas tillgängliga för försäljning i Systembolagets beställningssortiment från och med den 6 maj 2024.

Sweden Rock lanserar första årswhiskyn från High Coast Distillery
Pressrelease

Sweden Rock lanserar första årswhiskyn från High Coast Distillery

Sweden Rock inledde i november 2023 ett exklusivt samarbete med High Coast Distillery, en av Sveriges mest framstående producenter av Single Malt Whisky. Detta partnerskap sträcker sig över tre år med Live Brands Factory AB som koordinerande partner och High Coast Whisky kommer därmed att producera Sweden Rocks limiterade årswhisky under avtalsperioden. Den 25 mars får vi uppleva det första resultatet av detta samarbete då Sweden Rock 24 High Coast Single Malt Whisky äntligen lanseras på Systembolaget. Detta är en elegant och lättrökt Single Malt Whisky med toner av bland annat kokos och gräddkola

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA