Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
12 Mars 2025
Artikel
Absint har en beryktad historia, vilket har lett till en rad myter. Här är fem av de vanligaste. Dessutom – i samband med internationella absint-dagen som firas i mars – så här dricker du absint som ett proffs.
1. Absint ger hallucinationer
En av de mest seglivade myterna är att absint orsakar hallucinationer på grund av ämnet tujon, som finns i malört, örten som sätter prägel på absints smak. Men modern forskning visar att tujon endast förekommer i mycket små mängder i absint och inte har några hallucinogena effekter. De flesta "syner" som folk har talat om i alla tider beror troligen på den höga alkoholhalten.
2. Absint är olagligt
Ja, absint har varit olagligt i flera länder. Efter vetenskapliga studier hävdes dock förbuden och idag produceras och säljs absint lagligt i stora delar av världen, inklusive Europa och USA.
3. Absint var olagligt i Sverige
Faktum är att absint aldrig varit förbjudet i Sverige. Däremot är alkoholhalten så hög att absint inte fanns i landet då vi hade ett förbud för alkoholdrycker över 60 procent. Sedan EU-inträdet är den gränsen emellertid borta och vi ser idag flera absintsorter på Systembolaget.
4. Den traditionella absint-ceremonin är bara show
Ritualen att hälla absint över en sockerbit och blanda med vatten är inte bara en gimmick – den har faktiskt en funktion. När vatten tillsätts frigörs aromämnen och drycken blir mer smakrik och behaglig att dricka. Dessutom ska ”fin” absint inte vara sötad, utan det socker som tillsätts under ceremonin ska räcka.
5. All absint är grön
Även om "den gröna fen" (La Fée Verte) är ett välkänt smeknamn, finns absint i flera färger. Klar absint är vanlig, och vissa varianter är gula eller till och med röda, beroende på tillsatser och tillverkningsmetod.
Att dricka absint är en ritual i sig, och det finns flera klassiska sätt att göra det på. Här är de vanligaste:
1. Franska metoden
Det här är det mest klassiska sättet att dricka absint och anses framhäva smaken bäst.
2. Den tjeckiska metoden
Den här metoden är mer showig och används ofta på barer, men den är inte lika traditionell och kan framhäva absintens bitterhet.
Bär och äpplen är basen i våra svenska hantverksglöggar. Här kommer en handfull tips där även destillat fått ta plats och ge värme och smak.
Bitter sprit har under århundraden använts som såväl magmedicin som drinkingrediens. Men vad ger egentligen den bittra smaken? Och vilka är de mest kända varumärkena? Cocktailguiden guidar.
Kombinationen av ett litet glas kryddig, värmande rom och en bit fin choklad kan bli den bästa av smakupplevelser – en liten dessert i all enkelhet. Men testa gärna olika romsorter till olika chokladtyper för att göra njutningen ultimat.
Så här i nationaldagstider introducerar vi på Cocktailguiden Johan Daniel Grönstedt. Han är mannen bakom det välkända cognacsvarumärket – aktuell med ”Le National”, Sveriges nationaldagscognac sedan 20 år.