Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / Stockholms Bränneri – från handsprit till burk-gin och vodka

22 Maj 2024

Artikel

Stockholms Bränneri – från handsprit till burk-gin och vodka

Stockholms Bränneri hör numera till landets etablerade hantverksdestillerier. I vår lanseras både vodka och burk-gin samtidigt som man satsar på krog och cocktailbar. Men kanske var det handsprit som gjorde dem rikskända?

Stockholms Bränneri – från handsprit till burk-gin och vodka

I en före detta Jaguarfabrik på Södermalm i Stockholm ligger Stockholms Bränneri. En verksamhet som växt från lokalproducerad gin till en rejäl flora spritsorter, provningsaktiviteter och events. Dessutom en lovordad cocktailbar och restaurangdel, Brännerian, där vällagad mat matchas med smarriga drinkar.

Erik Hasselgärde har varit på destilleriet sedan 2018 och berättar att pandemin gjorde Stockholms Bränneri rikskänt.

– Det fanns ju en faktisk brist på handsprit i samhället. När den väl var tillgodosedd skapade vi en designad produkt som verkligen nådde ut. Vår handsprit fanns snart på krogar över hela landet.

Stockholms Bränneri har vuxit organiskt i takt med efterfrågan. Samtidigt är gänget bakom produkterna uppfinningsrika. Nu senast har burk-gin lanserats.

– Vi har alltid tittat på nya format och paketeringar. Burken tillgängliggör något som ändå anses exklusivt. Samtidigt är den mer miljövänlig och gör att man kan återanvända flaskan man en gång köpt av oss. Vi hoppas utmana, som första svenska producent med refill-gin på burk.

Som ”liten” producent. Är det viktigt att hela tiden komma med nyheter?
– Ja, folk letar alltid efter det nya. Vilket passar oss bra, vi är peppade på att testa nya grejer, nya smaker … Idag är vi en av de större av de små. Själva ser vi oss som underdogs men av andra upplevs vi som etablerade föregångare, haha.

Konkurrensen är väl numera bra mycket större än när ni startade?
– Ja, i början ansågs vi lokala i hela Sverige eftersom antalet producenter var långt färre. Idag har nästan vartenda län ett gin-destilleri. Men utvecklingen är positiv. Vi producenter träffas och utbyter erfarenheter, och har skapat ett nätverk liknande det som ölbryggerierna har haft länge.

Precis som i stort sett alla ginproducenter utgår Stockholms Bränneri från en köpt bassprit. Den förädlas sedan genom smaksättning via en hantverksmässig andra destillation där olika kryddningar används.

Och nu gör ni vodka också – men helt ren är den inte?
– Smakupplevelsen är som av en klassisk, ren vodka. Men som en hyllning till våra ginkryddor så destilleras den med en uns ljung, citronskal och långpeppar.

Era julprodukter har ju blivit extremt eftertraktade. Har ni redan nu koll på vad ni släpper i december?
– Haha, nja, det är lite tidigt. Men snart så – förhoppningen är att ha recept redo för julen innan vi går på sommarsemester.


Foto: Petter Bäcklund

Liknande nyheter

Sweden Rock lanserar limiterad hantverksgin inför årets festivalsäsong
Pressrelease

Sweden Rock lanserar limiterad hantverksgin inför årets festivalsäsong

Sweden Rock Spirits breddar nu sin produktportfölj ytterligare med Sweden Rock Handcrafted Gin, en smakrik kvalitetsgin med toner av grapefrukt, korianderfrö och citronzest. Ginen utgör en perfekt bas för din Gin & Tonic, men funkar även utmärkt att avnjuta i sin rena form. Upplagan är begränsad, men trots detta är priset endast 399 kronor för 700 ml. Säljstart på Systembolaget idag den 15 maj - perfekt inför festivalsäsongen!

Gintrender att ha koll på under 2024
Nyhet

Gintrender att ha koll på under 2024

Gin har seglat upp som en av de bäst säljande spritsorterna i världen, och premium-gin har bidragit till att vända den vikande ginkonsumtionen i Storbritannien. Faktum är att traditionell gin förväntas gå om cognac som den näst mest sålda premium-produkten i Storbritannien under 2024. Här är ytterligare fyra spännande gintrender att hålla koll på!

Stockholms Bränneri släpper gin på burk
Pressrelease

Stockholms Bränneri släpper gin på burk

För att minska sina produkters klimatpåverkan men också för att utveckla och utmana produktkategorin så släpper Stockholms Bränneri nu Dry Gin Refill. Vår hyllade, ekologiska Dry Gin inspirerad av vår nordiska omgivning, nu fylld på aluminiumburk.

Norrbottens Destilleri – från poker till granskott
Artikel

Norrbottens Destilleri – från poker till granskott

Det var den friska luften som gjorde det. Och första gången han drack ett glas vatten. – Jag märkte att ju mer tid jag spenderade här uppe, ju mer ville jag stanna kvar, säger tidigare pokerspelaren Dennis Bejedal, grundare av Norrbottens Destilleri.