Meny
Hem / Allt du vill veta om den rosa ginen

2 April 2024

Artikel

Allt du vill veta om den rosa ginen

Rosa gin har kommit för att stanna. Men hur blir ginen rosa? Och kan verkligen vad som helst kallas gin? Cocktailguiden reder ut begreppen.

Allt du vill veta om den rosa ginen

Nej, vad som helst kan inte kallas gin, även om regelverket är ganska öppet för tolkningar. Generellt gäller inom EU att gin ska vara en spritdryck där enbär är den framträdande smaksättaren. Därutöver finns olika regelverk för specifika gintyper. Vid sidan av enbär kan en mängd olika smaksättare och tillverkningsmetoder användas vilket ger oss den rika flora av ginsorter som finns idag.

Pink gin – historisk dryck

Pink gin har faktiskt en ganska gammal historia. Den lär ha dykt upp under 1800-talets mitt i England, där den citrusfruktiga Plymouth-ginen blandades med några droppar av den koncentrerat röda spriten angostura bitter. Det handlade då alltså om en blandad drink bestående av dessa två ingredienser, som var rosa i färgen.

Färgad med bär och ibland söt

Idag är pink gin, eller rosa gin, något helt annat. Det är vanligtvis en ginsort som visserligen har enbär som krydda men som också är färgad med sockerkulör eller med färska bär. Att färga ginen rosa på detta sätt är både ett sätt att bredda producentens utbud och att locka en ny publik. Rosa gin från de stora tillverkarna är ofta sötad ytterligare. Gordons Premium Pink innehåller exempelvis 68 gram socker per liter och Explorer Pink Gin innehåller 23. Stockholms Bränneri Pink Gin har under 3 gram per liter och First Pink Gin från Sigtuna har 4.

– När de är sötade blir de nästan en annan dryck, säger Mia Buchmann som tillsammans med hennes föräldrar driver Mill Gin i Fjällbacka.

Från hibiskus till rabarber

På Mill Gin har de testat lite olika varianter av rosa gin.

– Först gjorde vi en med hibiskusblomma. Smaken blev jättebra men färgen bleknade efter ett tag. Det är problemet för oss som bara arbetar med färska råvaror, att färgen ofta förändras. Rabarberskal och lingon som lakat ur sin färg i spriten har vi också testat. Då höll färgen bättre. När ginen görs på det sättet gäller det att filtrera spriten noggrant, annars kan det uppstå fällning.

Har ni någon rosa gin nu?

– Ja. Jag beslutade mig för att prova att färga ginen med angostura bitter. Det var ju så allt började. Även där är det svårt att få färgen att hålla, den drar lätt mot orange efter ett tag. Tyvärr har vi den inte i Systembolagets beställningssortiment eftersom färgen kan förändras. Men den är väldigt god, och jag tror att vi är ensamma om en sådan gin i Sverige.

Över is, med tonic eller i en cocktail

Rosa gin kan användas på olika sätt. Antingen ren över några isbitar, eller tillsammans med en god tonic. Du kan också blanda goda cocktails och drinkar på rosa gin. 

 

Pink Summer

Ingredienser:
6 cl rosa gin
Schweppes Russchian
Färsk lime

Så här gör du:
1. Häll gin i ett highball-glas tillsammans med is. Pressa i lite färsk lime.
2. Fyll up med Schweppes Russchian och dekorera med en limeskiva.
3. Addera gärna några ätbara blommor för en extra somrig känsla! 

Pink Martini

Ingredienser:
5 cl pink gin
1,5 cl vermouth 

Så här gör du:
1. Skaka ingredienserna tillsammans med is i en shaker.
2. Sila upp i ett kylt martiniglas.
3. Garnera med citronskal eller en limeskiva. 

Liknande nyheter

Hernö Gin och grundaren Jon Hillgren storvinnare i World Gin Awards
Pressrelease

Hernö Gin och grundaren Jon Hillgren storvinnare i World Gin Awards

The Gin Guild utser Hernö Gin till Distiller of the year och grundaren Jon Hillgren till Master Distiller of the Year vid årets Icons of Gin Awards. Hernö Gin som har en imponerande lista av utmärkelser och kan titulera sig världens mest prisbelönta destilleri kan i och med detta addera två av de absolut tyngsta titlarna till samlingen. Destilleriets Hernö Navy Strength Gin utsågs samtidigt till World’s Best Navy Gin vid World Gin Awards 2024.

Mojito – klassisk cocktail med många variationer
Artikel

Mojito – klassisk cocktail med många variationer

Mojitons historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet då Sir Francis Drake, en berömd engelsk sjörövare, lärde sig denna dryck från de lokala invånarna på Kuba. Ursprungligen användes mojiton som ett botemedel mot sjösjuka och skörbjugg och det var inte förrän på 1800-talet som den moderna mojiton föddes.

Historien om drinken French 75
Artikel

Historien om drinken French 75

75 cocktail, french 75 eller soixante quinze. Kärt barn har många namn, och french 75 är verkligen en drink som är känd över hela världen. Men visste du att ursprungsdrinken var baserad på konjak istället för gin, och att drinken skapades i Paris under första världskriget? Eller att den ursprungligen hette enbart 75? Servera en läcker french 75 och överraska dina gäster med drinkens spännande historia på nästa bjudning.

Gintrender att ha koll på under 2024
Nyhet

Gintrender att ha koll på under 2024

Gin har seglat upp som en av de bäst säljande spritsorterna i världen, och premium-gin har bidragit till att vända den vikande ginkonsumtionen i Storbritannien. Faktum är att traditionell gin förväntas gå om cognac som den näst mest sålda premium-produkten i Storbritannien under 2024. Här är ytterligare fyra spännande gintrender att hålla koll på!

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA