Meny
Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA
Hem / 5 spännande snapsar till årets julbord

6 December 2023

Artikel

5 spännande snapsar till årets julbord

Sill och nubbe på julen är för många lika självklart som julskinka och prinskorv. Den riviga känslan av snapsen kompletteras så väl av sillens sälta.

5 spännande snapsar till årets julbord
Som Ulf Lundell sjunger föredrar många att krydda sitt eget brännvin. Men om du inte vill ta dig an utmaningen finns det ett stort utbud av snapsar hos Systembolaget. OP Anderson Aquavit och Hallands Fläder är några av de mer kända, men för den som letar finns det flera spännandespritsorter på hyllorna. Här har vi valt ut fyra stycken ur Systembolagets julutbud, och tipsar även om ett egenkryddat lingonbrännvin.

Aalborg Juleakvavit
2023

Aalborg Juleakvavit

Från vårt grannland Danmark kommer varje år Juleakvavit, som är en hyllning till denna anrika snaps från slutet av 1800-talet. Den görs enligt samma traditionella recept och har smak av kummin, koriander, dill och citrus. Varje år får den en ny förpackning, och i år är flaskan i en julröd färg med detaljer samt text i vitt och guld.

700 ml - 47% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
312 kr

Skedemosse Julsnaps
2023

Skedemosse Julsnaps

Inför förra julen började öländska Skedemosse bryggeri att producera snaps. I år har den fått smak av kummin, pomerans och rönnbär samt ek från deras egna skogar. Snapsen har därför fått tydliga toner av fat och smörkola som verkligen ger nubben det där lilla extra.

500 ml - 40% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
361 kr

Train Station Brewery Julsnaps med glöggsmak
2023

Train Station Brewery Julsnaps med glöggsmak

I den gamla vänthallen på tågstationen i Knivsta söder om Uppsala ligger hantverksbryggeriet Train Station Brewery, som gjort sig kända för sina kreativa ölsorter. Inför jul lanserar man nu en julsnaps. Snapsen är något svagare än vanligt, med en alkoholhalt på 28 %, och har kryddats med vanliga glöggkryddor: kardemumma, kanel, ingefära, russin, citrus och kryddnejlika. Den här snapsen är ett spännande tillskott på julbordet.

500 ml - 28% - Sockerhalt 3.6 g per 100 ml
400 kr

Brygga Bränneri Jul Gin

Brygga Bränneri Jul Gin

För dig som föredrar gin framför snaps kan denna julgin från destilleriet Brygga Bränneri i Göteborg vara något att titta närmare på. Utöver enbärssmaken har den kryddats med klassiska julsmaker: granskott, kardemumma, kanel, stjärnanis, kryddnejlika och apelsin. Det är därför en frisk och kryddig gin som passar utmärkt som nubbe till julbordet.

500 ml - 43% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
302 kr

 
Lingonsnaps

En frisk och julig snaps med smak av våra svenska lingon är perfekt till julbordet. Du gör den
snabbt och enkelt själv.

Ingredienser:
35 cl brännvin
1 dl lingon (färska eller frysta)
1 msk rårörsocker

Gör såhär:

  1. Häll brännvinet i en flaska eller burk som rymmer 50 cl.
  2. Häll i lingonen och sockret. Skaka ordentligt och låt stå mörkt i 3–4 dagar.
  3. Skaka burken dagligen så att sockret löser sig.
  4. Sila av bären och häll upp snapsen i en flaska, exempelvis den som brännvinet ursprungligen kom i.
  5. Servera den väl kyld i glaset. Skål!


Källor:
Skedemossegårds Bryggeri, Hssons skafferi, Allt om Mat, Trainstation Brewery, Ölandsbladet, Drive in Bottleshop, Allt om Whisky
Liknande nyheter

Smakliga snapsar med havstema - Anders Melldén väljer
Artikel

Smakliga snapsar med havstema - Anders Melldén väljer

Till sommarens fester njuts gärna en nubbe. Servera den kall, men inte för kall – då känns nämligen inte den goda kryddningen lika bra. Kylskåp hellre än frys alltså. Här kommer tips på några goda sorter att svalka strupen med, samtliga med havet som gemensam nämnare.

Ny snaps på Systembolaget från Norrtälje Bränneri
Pressrelease

Ny snaps på Systembolaget från Norrtälje Bränneri

Vi har tidigare skrivit om att Norrtälje Bränneri har under 2023 sökt efter en mer praktisk flaska som uppfyller Systembolagets nya viktkrav och som är i linje med deras nya grafiska profil. Nu släpps den tredje delen i produktserien Norrtälje Bränneri Ekologisk Snaps 350 ml.

5 julklappstips för drinkälskaren
Artikel

5 julklappstips för drinkälskaren

Har du slut på julklappsidéer? Ge bort något i jul som kommer att uppskattas på riktigt! Nu när julen står för dörren vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Här har vi samlat våra bästa presenttips från drink- och cocktailvärlden.

5 annorlunda glöggtips
Artikel

5 annorlunda glöggtips

Tar det emot att prova något nytt? Lugn, vi lovar att samtliga av våra fem tips på värmande, god glögg innehåller tillräckligt av den traditionella smaken och att twisten bara förstärker.