Meny
Hem / Med känsla för rom

3 Maj 2016

Artikel

Med känsla för rom

Rombarer börjar bli en allt vanligare syn i den svenska krogfloran. Av den naturliga anledningen att rom ökar i popularitet och att användningsområdena på drycken är så variationsrika. Vi sökte upp Ludde Grenmo på Paradiso i Stockholm för att prata romtrender. Och för att se vad man kan göra med en Havana Club Cohiba Atmosphere.

Med känsla för rom

Paradiso på Södermalm i Stockholm öppnade i november 2015, efter att tidigare ha rymt krogen Sjögräs i många år. “Krögare utan gränser” ligger bakom satsningen och ägarna har tidigare jobbat i lokalens bar. Nuvarande barchefen Ludde Grenmo – som har samma titel på Tjoget – hängde mycket i nämnda bar och nu är den alltså hans arbetsplats. Vi träffar honom en måndag förmiddag, den enda dagen i veckan som de håller stängt.

– Stället som sådant har skolat många branschkollegor. Många har börjat sina bartenderkarriärer i de här lokalerna och kunskapen och intresset för drinkar är stort. Trots att Paradiso inte har varit öppet mer än knappa halvåret har vi alltid mycket folk här, så ryktena sprider sig väl.

Ludde berättar att man blåste ur och renoverade hela lokalen, men valde att gjuta mosaiken efter den gamla barens position.

– Vi vill skapa en känsla av Kuba goes Miami här och mosaiken känns lite Kuba-inspirerad. Men det är väl i stort sett det enda som är “minnen från förr”.

Den imponerande barväggen har, vid senaste räkningen, inte mindre än 110 sorters rom på hyllorna! Det mesta kommer från Karibien men några sorter har sitt ursprung på Filippinerna och Fiji – och till och med Australien. Men den sistnämnda dricks huvudsakligen ihop med Ginger beer, av australier i synnerhet, och får Ludde att grina lite illa bara vid omnämnandet.

Hur är svenskarnas romkunskaper tycker du?
– Goda, skulle jag vilja säga. Vi märker ju att intresset har ökat och fler har lärt sig att det går att göra många varianter på romdrinkar. Inte bara rom och cola. Rom är en bekväm spritsort som är väldigt bred och användbar. Den är lite lättare, rundare än whisky och smakmässigt har den många smakämnen och en bred smakprofil.

Queen´s Park Swizzle

Ludde vill själv inte titulera sig romexpert, utan snarare romentusiast. Däremot samarbetar Paradiso med grannen i huset, Duane Dove, som äger och driver chokladbutiken Small Island Chocolates & Coffee. Duane är något så unikt som kakaobonde – och sommelier – och äger en kakaoplantage på Tobago, där han själv är född. Ludde kallar Duane för romexpert och det är han som köper med sig olika spännande sorters rom som personalen på Paradiso får prova och lära sig mer om.

Vi kan inte sitta i en rombar och inte låta bartendern blanda ihop en riktig romklassiker. Ludde utgår gärna från Havana Club. Ett starkt varumärke med prisvärda drycker som är lättarbetade i cocktails – och som smakar bra.

– Havana Club skapades i Kuba i början av 1930-talet och är en av bästsäljarna i världen. Utom i USA, ska tilläggas, för där får den inte säljas. Det är alltid lika roligt när man träffar amerikanska bartenders som tycker det är häftigt att kunna blanda en daiquiri i Sverige med Havana Club i basen!

Drinken som Ludde blandar för vår räkning är kanske inte den mest prisvärda. Han väljer att använda sig av en Havana Club Cohiba Atmosphere, som kostar cirka 3 000 kronor flaskan. Men den gör sig å andra sidan väldigt bra på bild.

– Det här är en klassiker från Trinidad, Queen´s Park Swizzle, där jag börjar med att mortla den färska myntan. Tänk på att inte döda bladen bara. Sedan fyller du på med färskpressad lime, rom, sockerlag och krossad is. Avsluta med att hälla stänk av Angostura bitters på toppen – vi använder oss av originaldropparna från Trinidad – och sedan har du en riktigt härlig reggae cocktail!

Tips!
Om du själv vill blanda en Queen´s Park Swizzle kan vi som alternativ till den exklusiva Havana Club Cohiba Atmosphere tipsa om Havana Club Añejo 3 años. En flaska av den sorten kostar 250 kronor.

Fotnot: Paradiso är både restaurang och bar, där restaurangdelen fokuserar på den franska matlagningen men med inspirationskällor från hela världen. Granne med Mariatorget och öppettiderna på matsalen är 17.30 – 00.00 tisdag till och med söndag. Samma dagar har baren öppet mellan 17 och 01 (på fredagar öppnar man 16.00). Paradiso.se

 

Välkommen COOKIES OCH PERSONUPPGIFTER

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

MINA VAL
Fortsätt
ACCEPTERA