https://www.cocktailguiden.com/wp-content/themes/cocktailguiden_v3

Julsnaps á la Aalborg drink

Julsnaps á la Aalborg

Dela gärna med dig av receptet till dina vänner!

Lägg Aalborg Jubilæums Akvavit Original i svalen och glasen på frostning i frysen. Häll upp, sjung en julanpassad snapsvisa och ha en riktigt god jul.

Julsnapsvisorna hämtar du i PDF-format genom att klicka här! Pröva gärna dina kunskaper i Aalborgs Snapsskola.

Här några myter och sanningar om livets vatten.

Aqua Vitae – evigt ung och vacker
Akvavit upptäcktes från början av alkemister som sökte framställa ett medel som skulle ge evig ungdom och skönhet, därav namnet. De första 200 årens produktion var tämligen grumlig och såg inte särskilt aptitlig ut. 1840 tappades den allra första flaskan akvavit med färg och smak som den vi känner idag.

Araberna var först
Araberna brukar få äran av att ha varit först med att framställa destillat. Arnaud de Villeneuve var först ut i Europa. Han hävdade att ”livets vatten skänker odödlighet, förlänger livet, förtränger dåligt humör och gör ditt hjärta ungt på nytt”. I Danmark hittar man de första noteringarna om ”livets vatten” daterade 1528. En adelsman skriver i lyriska ordalag om ”ett aqua vitae som befriar kroppen från alla slags krämpor”.

Universalmedicin
I början av 1900-talet kunde man köpa 144 olika akvaviter i Danmark. Det ansågs vara ett universalbotemedel mot alla slags sjukdomar. Bönder, fiskare och andra utomhusarbetande såg akvaviten som en förutsättning för att uthärda det bistra klimatet. Snart hade medelkonsumtionen bland män stigit till över en flaska per dag och ett totalförbud infördes, som dock hävdes efter endast tre veckor.

Vad är Akvavit?
Ett destillat gjort på säd som får sin smak från olika örter och kryddor. Stärkelsen i säden bryts ner till socker ,och den mäsk som bildas får jäsa varvid det omvandlas till alkohol. Efter den första destilleringen får den råa spriten passera genom en komplex kedja av reningssteg. Resultatet är en ren, neutral sprit. Örtexktrakt och kryddor blandas sedan med spriten för att få fram de klassiska akvaviterna.

På hög fot
Allra helst ska akvavit njutas ur spetsglas på hög fot, så att inte handen värmer innehållet när det är dags att höja armen i vinkel. Att hålla upp glaset mot ljuset ger också ögonfröjd, när den gula drycken glimmar som guld.

Butelj eller flaska
På vardagssvenska är ordet flaska och butelj synonymer. En butelj ska dock alltid vara gjord av glas, cylinderformad och i allmänhet fylld med alkoholhaltig dryck. En flaska
däremot, kan vara gjord av olika material och ha skiftande form.
Flaska kommer från forntyskans ”flasca” som betyder flätad korg. Ordet ”Butelj” kommer från franskans ”bouteille”, som i sin tur stammar från fornitalienskans ”buttis”, vinfat.

Smörgåsbordets syfte
Det svenska smörgåsbordet har sin grund i spriten – samt i grannars eviga önskan att överträffa. Även herrskapsfolk hade illa fjädrade vagnar, så när man anlänt till en fest behövde damerna en stund för att få ordning på sina komplicerade frisyrer och klänningar. Under tiden drack männen varandra till.

Herrarnas bord
Herrarna stillade den värsta törsten och hungern vid ”brännvinsbordet” på vilket fanns tre sorters brännvin, öl,en bit ost, något hårt bröd, sill eller anjovis. Så löd standarddukningen i slutet av 1700-talet, av det som så småningom växte och blev vårt typiska svenska smörgåsbord.

Kallt eller byxvarmt
Brännvinet serverades förr i tiden alltid rumstempererat, alltså som regel rätt lagom kylt – först med centralvärmen fick begreppet ”rumstempererat” dagens innebörd.

Sup, skvätt, klunk
Ordet ”sup” kommer från soppa, men ordet har fått en oförtjänt negativ klang i det svenska språket. Under 1600-talet söp man ofta brännvinet med sked ur skålar.
I brännvinet kunde man lägga köttslamsor och bröd så det blev en soppa, eller ”supanmat”, som det också kallades. Ordet ”sup” betydde först skvätt eller klunk.

Armen i vinkel
Ordet ”kröka” användes redan i början av 1700-talet, och kommer sig av att man
kröker/böjer armen när man tar en sup. ”Armen i vinkel, här vankas det finkel” lyder en rad ur en välkänd snapsvisa.

Kvick knyck
Snaps däremot, kommer från tyskans ”schnaps” som har med hastighet att göra. En kvick knyck på nacken och snabbt ner med den. Schnaps – Snaps!

Dela gärna med dig av receptet till dina vänner!

Omdömen om Julsnaps á la Aalborg

Tyvärr så finns den inga omdömen om Julsnaps á la Aalborg ännu, bli den första att lämna!