Irish Coffee

Drinkrecept

4 cl irländsk blended whiskey
2 tsk farinsocker
starkt bryggkaffe
lättvispad eller skakad grädde

i ett högt glas på fot tillsättes farinsocker och jameson.
häll över hett, starkt bryggkaffe tills ca 1 cm återstår av glaskanten.
blanda tills sockret löses upp.
häll försiktigt den lätt vispade grädden över baksidan på en sked.
servera utan sugrör eller sked.

tilläggas kan bara att det kan vara lämpligt att ha en sked stående i glaset när du häller i kaffet. skeden avleder värmen och förhindrar att glaset spricker. men ta ur den innan du serverar. irish coffee ska drickas med gräddmustasch!

historien om irish coffee
irish coffee, irlands bidrag till samlingen av världens mest populära drinkar är, mot all förmodan, en ganska ny idé med tanke på att whiskey har druckits i över 1000 år.

historien om irish coffee härstammar från den tiden för de första flygningarna över atlanten, i slutet av andra världskriget. för irlands del blev shannon airport utanför limerick knutpunkten för flygtrafik över atlanten och det var här som bartendern joe sheridan uppfann den berömda drinken.

från början var det te som gällde
tidigare hade whiskey ofta druckits tillsammans med varmt te, men nu var kaffe mer på modet. joe sheridan blandade kaffe och farinsocker med den godaste whiskeyn, toppade med vispgrädde och serverade drinken i ett glas.

nöjda och stärkta resenärer såg till att receptet spreds över världen och än idag fortsätter irish coffee sitt segertåg.

Facebook Twitter Skriv ut

irishcoffee

Välkommen till Cocktailguiden.com

Cocktailguiden.com är världens största drinkdatabas - med fotografi på alla drinkar. Det kan finnas större receptsamlingar, men då oftast med ett ritat, skissat, glas.

1999 skapades i Sverige sajten Vinguiden.com. Året efter, år 2000, ville de svenska vin- och spritimportörerna, samt större spritagenter även visa upp starkare drycker än vin på den redan då framgångsrika Vinguiden.com. Ägarna såg ett problem med detta, och lösningen blev istället att presentera starksprit den mer eleganta vägen genom Cocktailguiden.com.

Trafiken växte och antalet drinkar likaså. Cocktailguiden arbetade i början tillsammans med Svenska Bartenders Gille i Stockholm, vilka vi lät blanda drinkar och föreslå recept - som sedan fotograferades i studio av fotograf Örs Gubas.

Trafiken och populäriteten kring Cocktailguiden.com är hög året runt, för att fullkomligt gå i taket vissa större helger varje år kring nyår. Vi har förstått att Cocktailguiden är och varåt en inspirationskälla till många bartenders. Vi kommer jobba på fler och nya funktioner för att stärka dessa band med de proffs som verkar Sverige, men ambitionen är öven att flytta fokus på Cocktailguiden.com även utomlands.